Home Vijesti Imotsko Modro jezero puni se vodom

Imotsko Modro jezero puni se vodom

SHARE
Razina vode u imotskom Modrom jezeru rapidno se uvećava. Tome su doprinijele i obilne i učestale kiše koje su padale proteklih dana na području cijele Imotske krajine.
Imotsko Modro jezero puni se vodom

 

Međutim, pravo povećanje količine vode u grotlu jezera tek se očekuje. Kako su pokazala prethodna istraživanja, glavnina vode podzemnim izvorima dolazi s područja Bosne i Hercegovine. S jezerom povezani slivovi nastaju otapanjem snijega na određenim bosanskim planinama i brdima, a čija voda, mrežom podzemnih kanala završava, između ostalog, i na području Modrog jezera u Imotskom.

Modro Jezero Imotski
Modro jezero počelo se puniti vodom

Tako bi u razdoblju od proteklih šest mjeseci, Modro jezero moglo zabilježiti i dva potpuno različita rekorda. Nakon ljetnog i ranojesenskog razdoblja suše, koje je rezultiralo potpunim presušivanjem Modrog jezera i dugotrajnim razdobljem bez vode; sada mnogi sa zanimanjem prate razinu vode u samom jezeru. Bolji poznavatelji prilika u Modrom jezeru, čak su uvjereni kako bi se, s otapanjem snijega u područjima susjedne BiH; mogli dogoditi i novi rekordni vodostaji.

 

U međuvremenu, Modro jezero privlači u obilazak velik broj Imoćana i njihovih gostiju, koji su za uskrsne blagdane napunili grad. A lijepo vrijeme išlo je u prilog mnogima da svoje šetnje usmjere upravo u pravcu Modrog jezera, javlja Dalmacijanews.hr.