Home Politika Kultura, zabava a i malo posla: Kako danas živi Obama

Kultura, zabava a i malo posla: Kako danas živi Obama

SHARE

I dok njegov nasljednik muku muči s popularnošću i ratovima diljem svijeta, Barack Obama uživa u svom životu ‘običnog’ čovjeka. 14 mjeseci nakon što je napustio Bijelu kuću Obamu se može vidjeti na kulturnim i glazbenim događajima i uvijek s osmijehom na licu. Čini se kako mu odgovara život bez teškog predsjedničkog tereta na leđima.

Kupili su kuću na udaljenosti oko kilometra od Bijele kuće kako bi njihova najmlađa kćer Sasha mogla završiti školovanje u Washingtonu. Često putuje no kada je u gradu može ga se sresti u lokalnom restoranu. Početkom ove godine bio je i na vjenčanju bivšeg zaposlenika. Vrijeme provodi i na jedrenju a posebno s Oprah Winfrey, Tomom Hanksom i Bruceom Springsteenom u čijoj glazbi redovno uživa.

Tako ga se moglo vidjeti na rasprodanom intimnom showu Brucea Springsteena na Broadwayu u kojem poznati glazbenik uz akustične zvukove gitare i klavira priča svoje zanimljive životne priče. Tople pozdrave razmijenili su bivši američki predsjednik i glazbena ikona za vrijeme nastupa prošlog mjeseca.

Izgleda opušteno jer upravo takav život i vodi. I počeo je odmah nakon odlaska s posla. Ubrzo nakon Trumpove inauguracije Obama je uživao u surfanju sa Richardom Bransonom na otoku Necker na Karibima. “Nema sumnje kako je opušteniji i mirniji i s manje briga nego što je to bio cijelo desetljeće. I to se na njemu vidi”, rekao je Josh Earnest koji je bio njegov tajnik za medije a za Obamu je radio od predsjedničke kampanje 2008. godine.

Promjenu u ponašanju mogli su vidjeti prijatelji obitelji Obama i u Nacionalnoj galeriji portreta u Washingtonu sredinom veljače gdje su prikazani portreti Baracka Obame i njegove supruge Michelle. Dva portreta, koja su naslikali afroamerički umjetnici, jako se razlikuju od ostalih formalnih portreta koji su obilježili predsjednike SAD-a i njihove prve dame, sve odreda bijelce. Nova je to turistička lokacija u gradu, a zbog velikog interesa portret bivše prve dame čak je premješten na bolju lokaciju.

Kultura, zabava a i malo posla vrijednog 65 milijuna dolara

Osim zabave Obama se bacio i na posao, s obzirom kako je sa 56 godina zapravo još premlad za odlazak u mirovinu.  Poznat je i po svom radu u zakladi a nedavno se vratio s poslovnih putovanja po Singapuru, Australiji, Novom Zelandu i Japanu.  Također fokusiran je i na svoju predsjedničku biblioteku koja bi trebala biti izgrađena u Chicagu.

Marljivo radi, kako kažu njegovi prijatelji i saveznici, i na pisanju memoara za koje su on i njegova supruga dobili rekordnih 65 milijuna dolara predujma od Penguin Random House’s Crown Publishing Group. Zasada nije poznato kada bi memoari trebali biti objavljeni, piše The Hill.  Dogovore je postigao i s Netflixom za produkciju serija i raznih emisija zbog kojih bi se opet mogao naći pod svjetlima reflektora. Njegova dobra poslovna retorika osigurala mu je i 400.000 dolara naknade za govore, uključujući i za one tvrtkama s Wall streeta.

Njegova glasnogovornica Katie Hill rekla je kako su govori bivšeg predsjednika “ostali vjerni njegovim vrijednostima i njegovim zapisima” pa čak i kad mu se financijski nadoknađuju. U skladu s tim, plaćeni događaji i govori donijeli su mu 2 milijuna dolara što je dovoljno za dvije godine programa koji u Chicagu omogućavaju zapošljavanje i obuku mladih s niskim prihodima “, rekla je Hill.

Daleko od političkih događanja

Nije uključen u politiku unatoč tome što ga njegov nasljednik Trump često proziva zbog njegovog zdravstvenog osiguranja, a tu su i različiti stavovi oko politike klimatskih promjena i globalnog zatopljavanja, imigracijskih i financijskih reformi. Namjerno je izbjegavao politička pitanja i pažljivo birao kada i kako će se uključiti. Pažljiv je kako ne bi izazvao Trumpa koji često pronalazi novi razlog da krene u napad.

U politici će se možda malo više aktivirati za vrijeme skorašnjih senatorskih izbora, a najavljeno je kako će održati zabavu za prikupljanje sredstava za svoju prijateljicu senatoricu Claire McCaskill u svibnju. No oni blisku njemu kažu kako ne treba očekivati da će se i službeno uključiti u kampanju prije kraja ljeta.

Rijetko daje intervjue s iznimkom onoga za novi show David Lettermana na Netflixu. No kada je riječ o važnim pitanjima on će se pojaviti. Tako je podržao kampanju učenika protiv oružja u školama, putem svog Twittera i napisao je pismo za učenike srednjih škola.  “Bio je istinski impresioniran i nadahnut zrelošću i strasti ovih mladih ljudi i onoga što su napravili u izvanrednim okolnostima”, rekao je Earnest.  Prijatelji kažu kako uživa i prisjećaju se šale koji su upotrebljavali dok je bio predsjednik i provodio vrijeme u Bijeloj kući o medvjedu i njegovoj slobodi. I tako je sad medvjed konačno slobodan i čini se kako je medvjed zbog toga jako, jako sretan i beskrajno uživa, prenosi Express.hr