Home Šport Mladi nogometaši se prostituirali u zamjenu za novac, prelazak u drugi klub...

Mladi nogometaši se prostituirali u zamjenu za novac, prelazak u drugi klub ili – novu sportsku opremu?!

SHARE

Argentinski sport potresla je vijest o navodnom spolnom zlostavljanju troje mladih sportaša tamošnjeg velikana River Platea u razdoblju od 2004. do 2011. godine. Skandal je razotkrila nevladina organizacija Savez za žrtve silovanja AVIVI koja je cijeli slučaj prijavila policiji.

– Klupska liječnica znala je za zlostavljanje djece koja su živjela u kampu Rivera – rekao je Andrés Bonicalzi, odvjetnik spomenute organizacije.

Svi su ga znali zbog njegove seksualnosti

Neimenovana liječnica u prijavi je navela kako je postojala najmanje jedna osoba koja je dva do tri puta tjedno odvela djecu iz njihovih soba na stadionu Monumental kako bi se prostituirali u zamjenu za novac, prelazak u drugi klub ili – novu sportsku opremu?!

– Taj zlostavljač nije bio član kluba, ali radio je na stadionu i svi su ga znali zbog njegove transseksualnosti – dodao je Bonicalzi.

Sve se počelo razokrivati kad se jedna od žrtava zlostavljanja požalila klupskom psihologu, a on je to prijavio liječnici tražeći da djecu testira na spolno prenosive bolesti.

– Ne znamo još sve detalje optužnice, ali stavljamo se na raspolaganje za sve upite tako da se može provesti puna istraga – rekao je generalni tajnik River Platea Ignacio Villarroel.

Uhićen i sudac koji je zaražen HIV-om

Žrtve su navodno bile djevojka iz odbojkaške momčadi Rivera i dvojica nogometaša. Trenutačno u prostorijama Riverova stadiona živi 80 djece koji dolaze iz unutrašnjosti Argentine, među kojima je 15 dječaka u dobi od 10 do 12 godina na jednom odjelu te 65 djece od 13 do 18 godina na drugom odjelu.

Šestoro ljudi dosad je uhićeno, uključujući suca Martína Bustosa, čiji je odvjetnik otkrio da boluje od virusa HIV-a, glasnogovornika kluba i organizatora turnira za mlađe uzraste u River Plateu. Dokaže li im se krivnja, prijeti im minimalna kazna od 20 godina zatvora.

Lanac prostitucije i u Independienteu

Vijest o zlostavljanju i prostituciji mladih nogometaša dolazi samo desetak dana nakon što je u javnost dospjela informacija o sličnom skandalu u drugom argentinskom velikanu Independienteu.

Jedan je 17-godišnji nogometaš, naime, priznao klupskom psihologu kako je prodavao svoje tijelo starijim muškarcima po Buenos Airesu. Policija je privela organizatora turnira za mlađe uzraste Alejandra Carlosa Dal Cina, kao i menadžera Juana Manuela Díaza Vallonea.

Državna tužiteljica María Soledad Garibaldi tada je rekla kako postoji mreža maloljetne prostitucije i da Independiente nije jedini klub uključen, a sada priča dobiva i širu sliku. Rekla je kako vjeruje da je u lanac prostitucije uključeno šest prvoligaških klubova, među kojima je i Temperley, još jedan klub iz Buenos Airesa.

River Plate najtrofejniji je argentinski klub s 36 naslova prvaka, dok je Independiente titulu osvajao 16 puta, postavivši pritom rekord od sedam naslova kontintentalnog prvaka u Copi Libertadores iz sedam finala, pišu 24sata.hr.