Home Gospodarstvo Od travnja u Njemačkoj na snagu stupaju novi propisi, evo o čemu...

Od travnja u Njemačkoj na snagu stupaju novi propisi, evo o čemu se radi

SHARE

U travnju 2018. godine u Njemačkoj dolazi do nekih promjena.

Veća plaća

Minimalna plaća će se povećati za radnike. U zapadnoj Njemačkoj plaća ide na 9,47 eura (povećanje od 2,8 posto), dok će se u istočnoj Njemačkoj povećati na 9,27 eura (povećanje od 4 posto), javlja Local.

Više cijene lijekova

Potrebna su veća plaćanja za određene propisane lijekove, uz naplatu do 10 € po lijekovima, izvijestio je Deutscher Apothekerverband. Popis propisa koji spadaju u novi zakon uključuju lijekove protiv bolova Fentanil, morfij i oksikontin, protuupalni lijekovi, razrjeđivači krvi i lijekovi s antitijelom Infliximab koji se bore protiv tumora.

Dobre vijesti za mlade poduzetnike

U travnju je dostupno više kapitala za njemačke start-upove zahvaljujući fondu ERP (European Recovery Program). Pokretači mogu podnijeti zahtjev za kapital iz fonda koji raspolaže s ukupno 790 milijuna eura ili više od polovice prethodnog iznosa. Zainteresirane strane mogu podnijeti zahtjev kod Kreditanstalt für Wiederaufbau.

Novi sustav hitne pomoći

Svi novi automobili koji će biti na tržištu nakon 1. travnja zakonski su obavezni da imaju hitni sustav poziva, nazvan eCall. U slučaju ozbiljne nesreće, tehnologija će automatski upozoriti vlasti, dajući im vrijeme incidenta, mjesto automobila i broj putnika u vozilu. Vlasnici starijih automobila nisu obvezni opremiti vozila s eCall sustavom, ali to mogu učiniti ako žele.

Zabrana topljenja olova

Zakon o EU-u zabranjuje sve proizvode koji sadrže udio olova veći od 0,3 posto. U prosincu će se definitivno odraziti na novogodišnju tradiciju Bleigießen (topljenje olova), njemačku tradiciju proricanja budućnosti na temelju oblika koji nastaju kada rastopljeni olovo padne u hladnu vodu. Razlog za zabranu leži u zdravstvenim opasnostima koje se, kada su izložene toplini, tvari mogu pretvoriti u olovni oksid koji, ako se udahne, ima štetne učinke na živčani sustav, mozak, jetru i bubrege.

Manje hrskavi krumpirići

Od 11. travnja pomfrit, kava, kruh i Muesli morat će sadržavati manje kemikalije nazvane akrilamid, koji ima moguće veze s rakom. To znači da će čips morati sadržavati manje škroba i krumpir će morati biti natopljen prije nego što se isprži. Mogući nedostatak je da će vam krumpiri sada biti manje hrskavi.