Home Zanimljivosti Podzemni tuneli na Mjesecu

Podzemni tuneli na Mjesecu

SHARE

Mjesec je Zemljin prirodni satelit i tijelo koje je najbliže Zemlji, a njegova svjetlost stiže do Zemlje za 1,25 sekundi. Na njemu nema života, niti tekuće vode, temperatura se kreće od -160 °C noću do +120 °C danju. Ljudi su prvi puta stupili na Mjesec 21. srpnja 1969. godine u misiji Apollo 11, a do sada je bilo šest ljudskih istraživačkih skupina na Mjesecu.

2009. godine otkriveno je područje na Mjesecu koje je puno dubokih jama, u području Marius Hills, a Lunar Reconnaissance Orbiter dvije godine kasnije snimio je i otvore koji bi trebali biti otvori u podzemne tunele. NASA je 2016. godine pronašla anomalije koje upućuju na tunele duboko ispod površine Mjeseca, navodi Sjedi5.com.

 

Nastanak tih jama u početku se povezivao s prodiranjem lave iz vulkanskih lunarnih mora, međutim istraživanjem japanski znanstvenici pronašli su velike formacije. Pomoću svemirske sonde Karguya i zahvaljujući preciznim uređajima, registrirane su šupljine koje se nalaze kilometrima ispod površine Mjeseca.Na temelju snimki japanski su znanstvenici na čelu sa znanstvenikom Junichi Haruyamom, zaključili da se ne radi o nikakvim jamama kako se pretpostavljalo, nego tunelima čiji je dubina i nekoliko kilometara, a njihovi promjeri imaju po desetak metara ili više. Njihova studija objavljena je u časopisu Geophysical Research Letters.

Takvi prostori bili bi idealni kao skrovišta za ljudske kolonije jer štite od zračenja, ali i velikih temperaturnih razlika dana i noći ili kao mjesto za lunarne postaje.