Home Crna kronika Roditelji iz Hercegovine kažnjeni zbog necjepljenja djece

Roditelji iz Hercegovine kažnjeni zbog necjepljenja djece

SHARE

Protiv šest roditelja koji su odbili cijepiti svoju djecu, zdravstveni inspektori Republike Srpske podnijeli su zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka u nadležnim sudovima. Sud je već izrekao novčanu kaznu roditeljima, potvrdila je za Avaz.ba Dušanka Makivić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove RS.

Roditelji su s područja Hercegovine. S obzirom na to da sustavnu imunizaciju provode zdravstvene ustanove koje vode evidenciju o imunizaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije izvršiti sustavnu imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba obavijestiti Zdravstvenu inspekciju.

Kako je rekla Makivić, na osnovu dostavljenih podataka, zdravstveni inspektori su pozivali roditelje da se izjasne odbijaju li i dalje cijepljenje, pri čemu im se još jednom ukazuje na rizik od necijepljenja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa.

U Bosni i Hercegovini imunizacija zakonska obaveza, kao i u brojnim drugim zemljama, među kojima je i susjedna Hrvatska. Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH, novčane kazne se kreću od 100 do 2.000 maraka, a u Republici Hrvatskoj do 2.000 kn.