Home Kultura VIDEO: Zbog plagiranja pjesme Franka Batelić neće ići na Eurosong?

VIDEO: Zbog plagiranja pjesme Franka Batelić neće ići na Eurosong?

SHARE

GUEZ NA POTEZU Ako rumunjski pjevač hrvatsku predstavnicu na Eurosongu prijavi za plagijat i dokaže se da je bio u pravu, mogli bi nas diskvalificirati

Ljudi koji rade u organizaciji Eurosonga jako su pedantni, napominje Ksenija Urličić (77). Čelična Lady HRT-a, kako su nazivali dugogodišnju glazbenu urednicu, kaže kako bi, ako se utvrdi da je pjesma ‘Crazy’ Franke Batelić (25) plagijat, Hrvatska mogla ostati bez predstavnika na ovogodišnjem Eurosongu.

– Europska radiodifuzna unija zapošljava ljude koji se brinu o sprečavanju plagiranja. Naravno, kako bi pokrenuli istragu, pjesmu im je potrebno prijaviti – objašnjava Urličić.

Podsjećamo, rumunjski pjevač Guez prije nekoliko je dana optužio tim Franke Batelić kako je ‘Crazy’ kopija njegove ‘Ceea ce iubim’, a jučer je ustvrdio i kako pjesma albanske pjevačice Denise Gjezo ‘Zemer ku je’ ima isti sporni beat, kao i hrvatska kandidatkinja za pjesmu Eurovizije.

foto: Srecko RundicZahvalila na podršci: Franka Batelić je nastavila s pripremama za Eurosong bez obzira na optužbe kako je njezina pjesma plagijat

– Koliko će još glazbenika pokrasti hrvatski tim? – pitao se Guez.

Na našu molbu da nam razjasni svoje tvrdnje, rumunjski pjevač nije odgovarao. Urličić napominje kako svakako treba provjeriti radi li se o plagijatu, ali i naglašava da se svako malo javi netko tko tvrdi da postoji plagijat.

– U povijesti Eurosonga bilo je puno optužbi za plagijat, ali ne znam jesu li kad koga izbacili – kaže glazbena urednica.

Puno optužbi u povijesti

Švedski su mediji tako 2016. pisali kako je pjesma ‘Lighthouse’, s kojom nas je Nina Kraljić te godine predstavljala i na Eurosongu u Stockholmu, vrlo slična pjesmi ‘Uncover’ njihove nacionalne zvijezde Zare Larson. Neki su čak naglašavali kako je riječ o plagijatu, no kako sličnosti nisu bile velike, Ninu nitko nije prijavio.

Što misli o pjesmi Franke Batelić i slaže li se s rumunjskim kolegom da ju je naša pjevačica isplagirala, pitali smo Denise Gjezo, no albanska nam pjevačica podudarnost u tonovima nije željela komentirati. Frankin producent Branimir Mihaljević nakon Guezovih prvotnih optužbi obratio se javnosti sa željom da razjasni situaciju.

‘Kriv je trenutak nepažnje’

– Pjesma je u potpunosti naše autorsko djelo, a za produkciju pjesme ‘Crazy’ sam i ranije istaknuo da sam radio zajedno s kolegom Denisom Mevljom, koji inače radi i prodaje beatove, a na stranicu za prodaju zabunom je stavio krivi dokument pod nazivom druge pjesme, odnosno stavio je pjesmu koja je rađena za Eurosong, za koju nema odobrenje mene kao koautora za prodaju – rekao je tad Mihaljević.

foto: promo

Jučer nam je ponovio kako su u javnost pušteni materijali koji nisu smjeli izaći iz njegova studija. Za Guezove optužbe kaže da su postale smiješne.

– Guez je čovjek koji je željan pozornosti – smatra producent. Ispričao nam je da su na Frankinoj pjesmi radili od početka prosinca.

– Prvi ton smo snimili 12. prosinca, a pjesma je na televiziji bila premijerno prikazana 11. siječnja – kaže Mihaljević.

Ipak, zanimljivo je kako je Denise Gjezo svoju pjesmu na YouTubeu objavila još 5. prosinca, što će reći da je tonove koristila i prije nego što je Batelić počela snimati svoju.

Denis Mevlja je rekao kako mu je žao što je Franka postala žrtvom njegove nepažnje i nespretnog događaja za koji nije ni znala.

DOKAZAO PLAGIJAT?Guez je ponovo napao Franku: ‘Lažete i od**bite s Eurosonga’

– Trenutak moje nepažnje promijenio je sve ono dobro što smo napravili – zaključio je Mevlja. Pjevačica se zahvalila svima koji su je podržali.

– Jedva čekam popeti se na binu u Lisabonu – rekla je Franka koja se za Eurosong priprema bez obzira na optužbe.

Franka predstavila spot

Spot za pjesmu ‘Crazy’, kojom će nas Franka Batelić predstavljati na Eurosongu, od objave u ožujku pogledalo je više od 800.000 ljudi.

Guez: ‘Plagirali ste moj hit’.

Rumunjski glazbenik tvrdi kako je ‘Crazy’ kopija njegove pjesme objavljene dva tjedna prije nego što je Franka objavila svoj spot

foto: Privatni album

Producenti priznali krivnju

Branimir Mihaljević kaže kako je Denis Mevlja pjesmu zabunom stavio na prodaju. Mevlja se ispričao Franki zbog svoje nepažnje.

Guez opet optužio Franku

Koliko će još glazbenika pokrasti hrvatski tim, pitao se rumunjski glazbenik. Tvrdi da je Frankina pjesma plagijat i albanske pjevačice.

Franka nastavlja s probama

Bez obzira na optužbe, Franka Batelić nastavlja s pripremama za Eurosong. Ovih dana s HRT-ovom ekipom snima po Istri i Kvarneru.