Home Društvo KAŽU DA SU LIBERALNA SREDINA Zašto je Thompsonu zabranjen nastup u Kostreni?

KAŽU DA SU LIBERALNA SREDINA Zašto je Thompsonu zabranjen nastup u Kostreni?

SHARE

Marko Perković Thompson trebao je 28. travnja nastupiti u Sportskoj dvorani Kostrena, koncert je već bio dogovoren i oglašen plakatima, a onda je – otkazan. Zašto?

Iako članak 38. Ustava jasno kaže: ‘Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura“, i iako je taj članak Ustava jedna od važnijih civilizacijskih tekovina RH, to za Marka Perkovića nikad nije važilo. Iako nitko nikad nije rekao što je točno sporno u stihovima njegovih pjesama, s izuzetkom pozdrava na početku “Bojne Čavoglave” koja je međutim takva još od 1991. kada to nikom nije smetalo, pa je Perković niti sad ne misli mijenjati.

 Managementu Marka Perkovića Thompsona proteklog je tjedna upućen dopis iz Komunalnog društva Kostrena, koje upravlja Sportskom dvoranom u kojoj se nastup trebao održati, kojim se otkazuje Ugovor o korištenju dvorane sklopljen 19. ožujka 2018. uz sljedeće obrazloženje, prema Novom listu:

“Na prijedlog predstavnika branitelja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata održani su sastanci s predstavnicima korisnika na kojima je izražena želja za dolazak M. P. Thompsona u sklopu odigravanja memorijalnog malonogometnog turnira za Ivicu Opačka Paju. Navedeni datum nije odgovarao predstavnicima korisnika te im je kao potencijalnim korisnicima SD-a Kostrena poslan prijedlog ugovora s raspoloživim terminima.

Nakon konzultacija predstavnika davatelja, kao i predstavnika branitelja s načelnikom Općine Kostrena donesen je zaključak da u ovom trenutku zbog političke situacije na lokalnoj razini nije prikladno gostovanje predloženog izvođača jer bi se isto moglo protumačiti kao angažman u povodu obilježavanja 25. obljetnice osnutka Općine Kostrena u aranžmanu Općine Kostrena ili KD-a Kostrena. Od načelnika Općine Kostrena g. Dražena Vranića usmeno je predloženo da se koncert M. P. Thompsona odgodi do daljnjega, a pošto se radi o najvišem predstavniku izvršne vlasti našeg jedinog vlasnika, donesena je odluka iz naslova“.

Direktor je Kulturnog društva Kostrena Tomislav Matić koji je ujedno i predsjednik kostrenskog ogranka HDZ-a, a on je i potpisnik tog pisma. A načelnik općine Dražen Vranić je odvjetnik, koji je na zadnjim izborima predvodio neovisnu listu građana “Bolja Kostrena”, i nije član niti jedne stranke.

A apostrofirana “politička situacija na lokalnoj razini” je takva da  Općinsko vijeće broji 13 ljudi, od čega tri s načelnikove neovisne liste „Bolja Kostrena“, tri ima SDP u koaliciji s PGS-om, tri ima HDZ, tri „Liga za Kvarner“ koju čine bivši HNS-ovci i oni su trenutno oporba, a jedno – udruga dragovoljaca, odnosno neovisna lista koju predstavlja Đurđica Kršul. No ona je tu u ime Milana Tićka koji radi u općinskoj administraciji i nije se kandidirao.

Jasno je da je načelniku općine, uz svoja tri glasa i tri glasa SDP-ovaca, potreban i sedmi glas, onaj kojeg kontroliraju Dragovoljci – ili tri glasa HDZ-a, koji su u zamjenu za “mir u kući” dobili čelno mjesto u Kulturnom društvu.

Kako će se rasplesti lokalna politika gdje je SDP žestoko protiv Thompsonovog nastupa, a HDZ po običaju zastupa stav da nema svoj stav, vidjet će se. Dosta ovisi o dragovoljcima.

No zabrinjavajuće je što se Vranić postavlja kao lokalni šerif: otkad to lokalne vlasti odlučuju tko smije uzeti u najam dvoranu, osim u Hrvatskoj? “Predsjednik UDVDR-a Kostrena Franjo Božinović, samoinicijativno je pokrenuo održavanje tog koncerta, poduzimajući pritom i određene radnje. Prilikom organiziranja bilo kakvih manifestacija u Kostreni koje se održavaju u javnim prostorima, prije započinjanja organizacije istih, uobičajeno je da se o tome porazgovara s Općinskom upravom, a što ovdje nije bio slučaj”, rekao je Vranić. Dakle, ništa bez njegove dozvole!

Kostrenski načelnik usto kaže kako je Kostrena “liberalna sredina, no stav Bolje Kostrene i njegov osobni stav jest da Kostrena zasigurno nije sredina u kojoj se trebaju održavati javne manifestacije koje će umjesto zabave te obogaćivanja društvenog i kulturnog života mjesta, izazivati određene podjele i političke polarizacije.”

On kaže, “Mi smo u politiku ušli sa željom da anuliramo političke polarizacije i podjele, s ciljem ostvarenja interesa svih stanovnika Kostrene, bez obzira na politička ili bilo kakva druga opredjeljenja, pa stoga smatramo da manifestacija na koju će jedni gledati pozitivno, a drugi negativno, nije ono što se uklapa u naš koncept”. Što to znači?!

Znači da se vodi politika jednoumlja. Jer svaka manifestacija osim u Kostreni tradicionalne utrke “Pariz – Bakar”, od popularne lokalne picerije do susjedne općine, izaziva podjele! Prilično je sigurno da, da je nastupati trebala kakva Ceca ili Lepa Brena, govora o “podjelama” ne bi bilo nego bi se poručilo onima koji to ne žele slušati – da ne kupe kartu. U čemu je problem da isto postupe oni koji ne žele slušati Thompsonov koncert? On je, za razliku od raznih cajki i posvuduša, hrvatski branitelj – i nije, za razliku od svugdje dobrodošlog Đoleta (Đorđa Balaševića), pjevao o “Bečkim konjušarima” 1991. Niti pjevao za okupacijske trupe dok su klale po Bijeljini par kilometara dalje od mjesta nastupa, poput Brene.

Usto, zašto bi načelnik Općine uopće trebao dati svoju suglasnost za koncert? Pa nismo u Sjevernoj Koreji! Može li načelnik općine, odluči li sutra Iskorak održati Gay pride u Kostreni, to zabraniti? Ima li ovlasti ili to spada pod kršenje ljudskih prava i sloboda? Bi li tada važio argument da neki to podržavaju a neki ne, pa nećemo ono što unosi podjele? Uostalom, neće li upravo zabrana koncerta unijeti podjele, koje se ne bi dogodile da je do nastupa došlo?

Sve su to pitanja na koja nema odgovora, a Hrvatska ostaje zemlja paradoksa, gdje je onima koji su je branili i koji su kontroverzni samo onima koji ovu zemlju nikad nisu niti željeli zabranjuje javno govoriti i nastupati, dok neograničena sloboda govora važi jedino za Frljića i slične. I u kojoj su simboli pod kojima je zemlja branjena i oslobađana zabranjeni, a oni pod kojima su ubijani civili i pod kojima je okupirana – dozvoljeni, piše narod.hr