Home Društvo Prezentacija Programa razvoja ruralne konkurentnosti u Ljubuškom

Prezentacija Programa razvoja ruralne konkurentnosti u Ljubuškom

SHARE

Sutra će se s početkom u 11 sati u prostorijama Agencije „HERAG“ u Ljubuškom (Poslovna zona Bijača) održati prezentacija Programa razvoja ruralne konkurentnosti za područje klastera K-5, koji obuhvaća Zapadno-hercegovačku, Hercegovačko-neretvansku i dijelove Herceg-bosanske županije (K-10).

Na ovoj prezentaciji zainteresirani će se moći upoznati s detaljima projekta.

Organizatori podsjećaju kako je Bosna i Hercegovina zaključila Kreditni sporazum sa Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) u svrhu financiranja troškova u okviru Programa razvoja ruralne konkurentnosti (Rural Competitiveness Development Program; RCDP – IFAD-Lo-2000001440; IFAD Grant 2000001441;).

Program je efektivan te su se stekli neophodni uvjeti za početak njegove implementacije u unaprijed definiranim klasterima, sa identificiranim dominantnim lancima vrijednosti (LV-ima) na području Federacije BiH.

Ured za koordinaciju projekata – PCU je, u ime Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zadužen za cjelovitu koordinaciju aktivnosti na implementaciji Programa.

Planom i proračunom Programa je predviđeno da se u Klasteru K-5 koji obuhvaća općine u tri županije (K10, ZHŽ i HNŽ), i to: Glamoč, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Posušje, Grude, Ljubuški, Široki Brijeg, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Ravno, izvrši prezentacija Programa i daju osnovne upute za pripremu lokalnih sudionika za sudjelovanje u programskim aktivnostima.

Cilj prezentacije je da se lokalni akteri (lideri, otkupljivači i izvoznici, farmerske asocijacije, farmeri, predstavnici federalnih, županijskih i općinskih razina vlasti, predstavnici lokalnih razvojnih agencija, eventualni drugi donatori sa područja Projekta, kao potencijalni korisnici informiraju o: projektnom području, ciljevima projekta, vrijednosti projekta i izvorima finansiranja te o komponentama i modalitetima njihove izvedbe.

Poželjno bi bilo da prezentaciji Programa prisustvuju sljedeći predstavnici navedenih lokalnih aktera, i to:
• predstavnici viših i županijskih razina vlasti (FBiH, K10, ZHŽ i HNŽ) i akademske zajednice,
• načelnici općina ili njihovi pomoćnici za gospodarstvo i referenti za poljoprivredu,
• predstavnici LIDERA (otkupljivača i dobavljača) u odabranim LV-ima jagodastog voća, povrća i ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova, kao dominantnih LV-a na Vašem području.
• predstavnici reprezentativnih farmerskih asocijacija (UP i ZZ) sa Vašeg područja,
• predstavnici udruga žena i asocijacija mladih u ruralnim područjima i
• predstavnici znanstvenih i stručnih institucija sa područja K-10, ZHŽ-a i HNŽ-a.

Radio Ljubuški