Home Crna kronika Produljeno psihijatrijsko liječenje: Širokobriježanin koji je izbo nevjestu i dalje opasan...

Produljeno psihijatrijsko liječenje: Širokobriježanin koji je izbo nevjestu i dalje opasan po sebe i okolinu

SHARE

Općinski sud u Širokom Brijegu produljio je prisilni smještaj G.S. (27) iz Širokog Brijega u trajanju od šest mjeseci kojem je utvrđeno da je u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo ubojstvo u pokušaju, potvrđeno je za Bljesak.info iz Tužiteljstva ŽZH.

Ranijom odlukom suda prisilni smještaj bio je određen do 9. travnja 2018. godine, te će se rok od šest mjeseci računati od tog dana.

”Tim vještaka Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac utvrdio je da kod G.S. još uvijek nisu uklonjene mogućnosti opasnog ponašanja po sebe i okolinu, te predložio daljnje liječenje.

Podsjećamo, Županijski sud u Širokom Brijegu utvrdio je da je G.S. 24. lipnja 2017. godine u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo ubojstvo u pokušaju.

”Optužnicom Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu optuženi se tereti da je u neubrojivom stanju zbog duševne bolesti napao bratovu suprugu A. Događaj se odigrao u Širokom Brijegu u obiteljskoj kući u kojoj su živjeli. U trenutku dok se njegova nevjesta nalazila na balkonu iste kuće, prišao joj je i s nožem u ruci uz povike ‘Da vidimo tko je jači’ zadao joj je ubodne rane u predjelu trbuha. Nakon toga prevezena je u bolnicu u Mostaru gdje joj je ukazana liječnička pomoć” izjavio je za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose sa javnosti Županijskog tužiteljstva ŽZH.

”Smatram bitnim istaknuti, a radi informiranja i educiranja javnosti, da osoba u neubrojivom stanju ne može počiniti kazneno djelo, već samo protupravno djelo. S obzirom na to ne može se u odnosu na takvu osobu donijeti osuđujuća presuda, već samo presuda kojom se utvrđuje da je osoba počinila protupravno djelo”, objasnio je Aničić.

U slučaju da je osoba ubrojiva, za ovo kazneno djelo je propisana kazna zatvora u trajanje od najmanje pet godina.