Home Život Proljeće na ljubuškoj tržnici

Proljeće na ljubuškoj tržnici

SHARE

S dolaskom proljetnih dana oživjela je i tržnica u Ljubuškom pa se tako na štandovima prodavača mogu pronaći prve sadnice povrća, ljekovitih trava, poljoprivrednih i kućanskih alata, odjevnih predmeta, domaćih sokova…

Kroz razgovor s prodavačima saznali smo da su zadovoljni poslovanjem, iako se, ako je sudeći po nekadašnjim vremenima, zarada prepolovila.

Raznovrsna ponuda

„Kupci cijene domaće proizvode, stoga nema bojazni da će zarada potpuno izostati. Nije kao nekada, ali to nije razlog da odustanem od ovog posla“, kazala je za Dnevni list prodavačica Mira Rašić, koja već dva desetljeća dolazi na tržnicu.

Na njezinom štandu, među raznovrsnim proizvodima, možete pronaći maslinovo ulje po cijeni od 20 KM za jedan litar ovog, u narodu zvanog, „tekućeg zlata“. U ponudi je i domaća rakija, kao i med čija je cijena 15 KM po jednom kilogramu. Jako je traženo i kupinovo vino koje se prodaje po cijeni od 10 KM, dok za sok od aronije trebate izdvojiti 20 KM. Za 3 KM možete, pak, dobiti kilogram špinata, blitve, mladog luka… Nezaobilazna je, također, i ponuda kuka, tradicionalnog hercegovačkog specijaliteta.

Tražene i kuke

„Proljetna ponuda ne može proći bez kuka, a kupcima ih nudimo po cijeni od 10 KM za jedan kilogram. Dosta su tražene, što ne čudi ako znamo da je ovo divlje bilje jako korisno i ljekovito“, istaknula je Rašić, poručivši da su se kuke nekada znale prodavati i po cijeni od 20 KM za jedan kilogram.

Naime, u Hercegovini postoji duga tradicija konzumiranja i spremanja ove samonikle biljke, a sprema se najčešće svježe nasjeckana na salatu ili kao omlet s jajima. Važno je da se ne kuha, jer tako gubi vitamine.

Kuke, poznato je, najbolje rastu nakon kišnog vremena kad doslovno bujaju. Sezona im traje negdje do pred kraj svibnja kad otvrdnjavaju i nisu za jelo (zbog tvrdoće). U dobrom „lovištu“, može se za sat vremena nabrati snop kuka debljine 20 cm, što je obilan ručak za nekoliko ljudi, piše Dnevni list.