Home Društvo RODNA IDEOLOGIJA NA DJELU: Horor u Finskoj, takozvani muškarac rodio dijete

RODNA IDEOLOGIJA NA DJELU: Horor u Finskoj, takozvani muškarac rodio dijete

SHARE

Nekad pravno žena, koja je podvrgnuta hormonalnoj terapiji postala je prvi transrodni muškarac u Finskoj koji je rodio, priopćili su lokalni mediji u srijedu, a ta je informacija izazivala kontroverze jer zakoni zahtijevaju neplodnost za promjenu spola.

“Dječak je težio gotovo četiri kilograma i bio je 53 centimetara dužine (po rođenju)”, rekao je transrodni muškarac, čije ime nije otkriveno kako bi zaštitio obiteljsku privatnost, finskoj Lannen Mediji.

Muškarac, koji je u tridesetima, legalno je promijenio spol u 2015. godini, nakon godina testosteronske terapije.

No, odlučio je otkazati operaciju promjene spola, kako bi dovršio fizičku tranziciju, prije nego što pokuša zatrudniti sa suprugom.

Prema finskom zakonu za hormonsku terapiju osoba je dužna dokazati da je “neplodna” kako bi promijenila pravno spol – od ženskog na muški.

U praksi, finski medicinari smatraju da su transrodni pacijenti neplodni kada se terapija testosteronom nastavlja duže razdoblje

Ali plodnost se ponekad može vratiti, ako se hormonska terapija stavlja “na čekanje”.

Ovaj je slučaj poseban jer par, koji je živio u helsinškoj regiji, odlučio suspendirati hormonsko liječenje i muškarcu se vratila mjesečnica.

“Želim li da društvo diktira što mogu učiniti sa svojim tijelom i mojim životom? Ništa me ne može zaustaviti, slobodan sam čovjek”, rekla je ta transrodna osoba u ranijem intervjuu u najvećim dnevnim novinama u Finskoj, dok je još bila trudna.

Finska je jedina preostala nordijska zemlja koja zahtijeva neplodnost od svojih građana koji žele mijenjati svoj pravni spol, potičući oštre kritike organizacija za ljudska prava posljednjih godina.

Muškarcu je priznato očinstvo, prenosi businesstimes.com.