Home Vijesti ŽZH: U prošloj godini oduzeto preko 400 vozačkih dozvola

ŽZH: U prošloj godini oduzeto preko 400 vozačkih dozvola

SHARE

Od vozača u BiH prošle godine oduzeto je više vozačkih dozvola nego prethodnih godina, što je jedan od učinaka izmijenjenog Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, koji se primjenjuje od 15. veljače 2017.

Prema podacima do kojih je došao Klix.ba, samo u RS-u od primjene novog zakona oduzeto je 32.306 vozačkih dozvola, i to 26.440 od vozača koji su prekoračili brzinu kretanja te 5866 od onih pod utjecajem alkohola.

Stanje po županijama

Kad je riječ o FBiH, najviše vozača bez vozačkih dozvola ostalo je u Sarajevskoj županiji, i to njih 12.141. Prema saznanju portala, u SŽ-u je doneseno 336 zaključaka o oduzimanju vozačke dozvole, a izvršeno je 11.805 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Policija ZDŽ-a prošle godine izrekla je 8023 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, dok je policija u BPŽ-u privremeno oduzela 410 vozačkih dozvola.

Policija u ZHŽ-u oduzela je 410 vozačkih dozvola, doznaje portal, dok je MUP PŽ-a zabilježio 112 oduzimanja vozačkih. Na području TŽ-a prošle godine je 2535 vozača ostalo bez vozačke dozvole zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dok su pripadnici MUP-a TŽ-a zatekli 1528 vozača u vožnji bez vozačkog ispita.

Glasnogovornik MUP-a TŽ-a kazao je Klixu kako brojni vozači voze automobile i uz zabranu korištenja motornog vozila, što je slučaj i u ostalim županijama.

Policajci u TŽ-u prošle godine pronašli su više od 500 vozača koji su upravljali vozilom pod izrečenim sankcijama. To dovoljno govori o našoj kulturi odnosno nekulturi u prometu, kazali su u MUP-u TŽ-a. Policijski službenici županijskih MUP-ova podsjećaju kako vozače koji prometuju na cesti iako im je oduzeta vozačka dozvola čeka novčana kazna do 1000 KM.

Istekle vozačke

Osim vozača kojima su oduzete vozačke, tu su i oni čije su dozvole istekle i nikada nisu zamijenjene. Tako je sredinom prošle godine, prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), bilo 214.165 isteklih vozačkih dozvola. Iz IDDEEA-e su tada kazali kako je u BiH primjetan trend blagog porasta broja nevažećih dokumenata. Nadležni tvrde kako ima više razloga zbog kojih veliki broj građana ima istekle dokumente i da je jedan od njih taj što dosta njih živi u inozemstvu.

Kada dođu na godišnje odmore, onda i mijenjaju dokumente. Zatim, određeni broj građana smatra da su dokumenti skupi i nemaju novca zamijeniti ih, a postoje i oni koji to zaborave, kazali su iz MUP-a SŽ-a. Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBŽ-a, kazao je da građani ne mijenjaju navrijeme dokumente jer su im skupi.

To je jedan od osnovnih razloga zašto ima puno nevažećih dokumenata, čekaju dok im ne zatreba pa ih onda mijenjaju, kazao je, prenosi Jabuka.tv.