Home Politika Čović poručio iz Orašja: BiH je domovina hrvatskog naroda koje se nismo...

Čović poručio iz Orašja: BiH je domovina hrvatskog naroda koje se nismo odrekli ni u ratu, nećemo ni u miru

SHARE

„Onima koji bi htjeli pravnim i političkim projektima obeščastiti pripadnike HVO-a, poručujemo kako se nikada nećemo i ne možemo složiti s njihovim tezama, takvi projekti iz raznih međunarodnih centara moći vrijednosti i važnost HVO-a i Domovinskog rata, nikada nećemo zaboraviti“, rekao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH u Orašju povodom proslave 26. obljetnice osnutka HVO-a.

Prije 26. godina kada je HVO osnovan, a i danas, baštinimo kao narod iste vrijednosti i tradiciju, s ponosom ćemo to uvijek isticati, ni pred kime nećemo povinuti kralježnicu.Mi stvaramo BiH kao moderno organizaranu europsku zemlju u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti u potpunosti jednakopravna“, kazao je  Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

U vojarni „Sinovi Posavine“ u Orašju danas je svečanim programo obilježeno 26. godina osnutka Hrvatskog vijeća obrane i 13. godina postojanja 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH koja baštini tradiciju HVO-a te kulturno-povijesni identitet Hrvata u BiH.

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u prigodnom obraćanju, pored čestitke pripadnicima HVO-a i 1. gardijske pukovnije OS BiH istaknuo je kako su pripadnici HVO-a dali nemjerljiv doprinos da BiH danas bude organizirana i međunarodno priznata država.

„Danas se u vojarni ‘Sinova Posavine’ ponosno prisjećamo vremena kada smo časno stali, jedan uz druga, i zajedno obranili našu domovinu BiH“, izjavio je Čović.

Čović je, također, istaknuo kako Hrvati u BiH, danas moraju zbiti redove, zajedno djelovati i čuvati jedinstvo Hrvata u BiH, ali i BiH koja je njihova domovina.

„Onima koji bi htjeli pravnim i političkim projektima obeščastiti pripadnike HVO-a, poručujemo kako se nikada nećemo i ne možemo složiti s njihovim tezama, takvi projekti iz raznih međunarodnih centara moći vrijednosti i važnost HVO-a i Domovinskog rata, nikada nećemo zaboraviti“, naglasio je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH u prigodnom obraćanju osvrnuo se i na ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga kazavši kako je ustroj MO BiH i OS BiH, pravi primjer i model kako bi BiH trebala biti ustrojena kako bi se svi konstitutivni narodi i građani u njoj osjećali ravnopravno i uživali potpunu jednakopravnost koja im i pripada.

„Namjerno ističem našu domovinu BiH, jer bi neki oko toga, kako vidim raspravljali, koncept Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga uvažava ono što zovemo duhom BiH, jedino je to uspjelo i oslikava Ustav BiH“, kazao je Čović.

Pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH Čović je čestitao 13. obljetnicu utemeljenja i naglasio kako se ta pukovnija ima čime ponositi i dičiti, ne samo kao nasljednica HVO-a u jedinstvenim Oružanim snagama BiH, hrvatskog naroda u BiH, nego i kao jedna od vojnih predstavnica BiH u mirovnim misijama diljem svijeta.

Čović je najavio i kako će se  u iduća dva mjeseca aktivirati akcijski plan za NATO Savez.

„To je obveza svih političara, Oružane snage BiH moraju imati posebno mjesto. Postoji još niz situacija koje zajednički moramo riješiti, dogovor će nam pomoći da to i ostvarimo“, rekao je Čović.

Čović je, također, odgovorio bošnjačkim političarima koji kažu kako hrvatski predstavnici pokušavaju u miru ostvariti ono što nisu u ratu tenkovima.

„Prije 26. godina kada je HVO osnovan, a i danas, baštinimo kao narod iste vrijednosti i tradiciju, s ponosom ćemo to uvijek isticati, ni pred kime nećemo povinuti kralježnicu.Mi stvaramo BiH kao moderno organizaranu europsku zemlju u kojoj će sva tri konstitutivna naroda biti u potpunosti jednakopravna“, kazao je Čović.

Istaknuo je BiH domovina hrvatskog naroda koje se nisu odrekli u ratu, a to neće učiniti ni u miru.

„Zbog svake žrtve HVO-a i hrvatskih žrtava tijekom Domovinskog rata, nema uzvišenijeg čina, za hrvatskog političara u BiH, nego da brani i štiti poziciju svog naroda, osobito pripadnika HVO-a koji danas preživljavaju osobne i obiteljske tragedije i nacionalna progonstva“, rekao je Čović.

„Ovo je naša domovina, nismo je se odrekli za vrijeme rata, još manje ćemo sada. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH imaju zadatak svoje poslove obavljati predano i časno, samo ćemo tako opravdati dužnosti koje smo preuzeli u ime našeg naroda i domovine BiH“, rekao je Čović.

U čestitci pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH, hrvatski član Predsjedništva BiH, kazao je kako su najčasniji sinovi hrvatskog naroda, bili upravo pripadnici HVO-a.

Čestitku pripadnicima 1. gardijske pukovnije OS BiH uputio je i bojnik Mate Tomić, a u programu je sudjelovao i Prvi bend vojnog orkestra BiH.

Proslavi 26. obljetnice utemeljenja HVO-a i 13. osnutka 1. gardijske pukovnije OS BiH prisustvovali su Marina Pendeš, ministrica obrane BiH, vojni biskup mons. Tomo Vukšić, Nenad Krizić, izaslanik ministra branitelja Vlade RH-a Tome Medveda, premijer Vlade Županije Posavske, Marijan Klaić, ministar branitelja ŽP Marijan Kopić, izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i drugi dužnosnici.