Home Društvo Hoće li u BiH biti legaliziran kanabis?

Hoće li u BiH biti legaliziran kanabis?

SHARE

Brojni stručnjaci davno su ukazali da medicinski kanabis pomaže pacijentima s multiplom sklerozom, karcinomom, kao i kod spasticiteta i AIDS-a gdje olakšava liječenje i povećati apetit.

Ističu da pomaže kod Dravetovog sindroma, rijetke dječje bolesti, smanjujući učestalost epileptičkih napada.

Klinička ispitivanja pokazuju djelotvornost lijekova na bazi kanabisa, ali u BiH, zbog postojećih zakonskih prepreka, građani kojima su potrebni – te lijekove nabavljaju ilegalno.

Upotrebnom ulja kanbisa olakšava se život pogotovo osobama koje boluju od karcinoma.

Mada u BiH postoji inicijativa za legalizacijom kanabisa, to se u skorije vrijeme neće desiti u BiH.

Formirana je radna grupa koju je imenovala Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, ali se još uvijek ne znaju dalji koraci, niti postoji predviđanje kada bi se izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga mogla dogoditi, izjavila je za Fokus Nina Radić, stručni suradnik za odnose s javnošću Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Radić je navela da je pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe veoma kompleksno pitanje čije rješavanje je potrebno uključiti najprije eksperte zdravstvene struke da procijene kolika je korist, a koliki je rizik od upotrebe preparata kanabisa u medicinske svrhe na osnovu relevantnih kliničkih studija.

Potrebno je uključiti i niz drugih državnih i entitetskih institucija odgovornih za implementaciju pomenutog Zakona kao što su Vijeće ministara BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, carina, policija i drugi, naglašava Radić.