Home Kultura Nove poštanske markice HP Mostar

Nove poštanske markice HP Mostar

SHARE

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana s EUROPA logom.

Ove marke sa zajedničkom temom izdaju sve članice PostEuropa,a tema u 2018. godini su mostovi. HP Mostar predstavlja dva mosta koja spadaju u skupinu najljepših i najstarijih u Bosni i Hercegovini.

Rimski most u Plandištu jedini je sačuvani primjerak kamenog mosta sagrađenog na rijeci Bosni i nacionalni je spomenik BiH. Ostatci neolitskih, ilirskih i rimskih naselja svjedoče da je područje sliva rijeke Bosne bilo naseljeno od davnine. Most se nalazio na sjecištu značajnih putnih pravaca, a zidan je u klesanom kamenu krečnjaku, priopćeno je iz HP Mostar.

Rimski most na rijeci Šujici nalazi se na križanju strateških puteva, a iznad izvora rijeke nalaze se ostatci rimske utvrde Stržanj. Šujicu, čiji je vodotok dug oko 40 km, nazivaju i najkrivudavijom rijekom na svijetu. Za ovaj most pokrenuta je inicijativa za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a prvi dan izdanja je 5. travanja. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti i online putem web shopa www.epostshop.ba.