Home Društvo UNITARISTI SMISLILI NOVI NAČIN ELIMINACIJE HRVATA: Umjesto provedbe presude Ustavnog suda smanjili...

UNITARISTI SMISLILI NOVI NAČIN ELIMINACIJE HRVATA: Umjesto provedbe presude Ustavnog suda smanjili bi ovlasti Doma naroda

SHARE

Sastanak predstavnika bh. političkih stranaka ss veleposlanicom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom održan je u rezidenciji američke ambasadorice, a tema susreta je izmjena Izbornog zakona, prenosi N1.

“Mislim da smo mi sa svoje strane napravili iskorak, ustupak, pokazali spremnost na suradnju i iznalazak rješenja, očekujemo da i ostale stranke u FBiH iskažu takav interes i da konačno dođemo do rješenja, da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana. Oni su tu da razgovaraju, ne navijajaju ni za jednu političku stranku, ni za jednog predstavnika političkih stranaka, ni za jedno rješenje. Vrlo je bitno ovo što smo danas imali, da se dogovorimo kako vidimo ovo dalje rješavanje”, kazao je lider SDP-a Nermin Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić iznio je detalje sastanka.

“Jesam zadovoljan. Na kraju krajeva, četiri stranke imaju isti stav, nemojte da bude da četiri bošnjačke stranke imaju isti stav, nemaju četiri bošnjačke stranke nego četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu. Složili smo da napravimo jedan koncept na razini eksperata koji će biti ponuđen za dalje razgovore. Potpuna proporcionalnost, popis iz 1991. godine, unifikacija entitetskih parlamenata na način da ono što imamo u RS, kao Vijeće naroda, bude ustvari na neki način preslikano u FBiH u smislu da se reduciraju nadležnosti Doma naroda. Bilo je razgovora o sprečavanju, tako da kažem ‘lažnih’ izjašnjavanja, mada je to delikatna priča. To su vrlo delikatne stvari”, naveo je Komšić.

Upitan kako mislite da će HDZ reagirati, Komšić je kazao:

“Ako hoćete da provedete presudu po apelaciji Ljubića, onda je to to. Pozvat ću se i na riječi ljudi međunarodne zajednice koji su sudjelovali u razgovorima, ako hoćete kompromis, nitko ne dobija sve. Ne možete dobiti sve. Mislim da je ovo dosta principijelan prijedlog, proporcionalnost kao metod se uvodi, mijenjaju se nadležnosti Doma naroda, Dom naroda treba odlučivati samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, i naravno da se poštuje ono što je ustavna obveza, a to je popis iz 1991. godine. U daljim razgovorima, ipak, treba čuti stav HDZ-a, ako hoćemo iznaći rješenje. Treba čuti stav HDZ-a i pokušati nači točke gdje ćemo se susresti. Uvijek sam za to da idemo ka kompromisu. Svako mora malo popustiti”, naveo je Komšić.

Na sastanaku s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH nazočili su i predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić.

Radončić nakon sastanka: Napravljen značajan iskorak

Nakon održanog sastanka, Radončić je kazao da su stranke SDP, SBB, DF i SDA, učesnice današnjeg sastanka, imale potpuno identičan stav i da je napravljen značajan iskorak.

“Želimo da se poštuju popisi iz 1991. godine, jer nije proveden Aneks 7, želimo pokušati postići dogovor da Dom naroda u FBiH postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći. Mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj se trebaju izjasniti i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa. Mislim da je dobro da smo danas mi, kao jedan probosanski blok, dali neke svoje opcije i razmišljanja”, kazao je Radončić.

Govoreći o tome hoće li izmjene biti usvojene u vremenskom roku prije raspisivanja izbora, Radončić je odgovorio:

“Nije samo do ove četiri stranke nego i do naših partnera iz hrvatskog naroda”, naveo je on.

Govoreći o eventualnim novim nadležnostima Doma naroda FBiH, Radončić je kazao da bi se taj dom izjašnjavao o eventualnoj ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne kao sada da je praktično zakonodavac koji je s istim kompetencijama, čak i većim od Zastupničkog doma, što jako komplicira rad svake federalne vlade.

Lider SDA Bakir Izetbegović nakon sastanka kazao je da četiri stranke imaju jedinstven stav po pitanju Izbornog zakona.

“Imamo jedan jedinstven stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigirati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo, da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obvezi da bude bazirano na popisu ’91. Treće, da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen sa sva tri naroda ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba SIP da ispravi. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti proveden proporcionalno zastupanje. Presuda Ljubić u potpunosti treba biti provedena”, kazao je nakon sastanka Bakir Izetbegović.