Home Vijesti Deset tisuća turskih državljana posjetilo Hercegovinu prošle godine, ministar se nada da...

Deset tisuća turskih državljana posjetilo Hercegovinu prošle godine, ministar se nada da će se taj broj povećati

SHARE

Ajdin Teletović, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a sastao se sa zamjenikom ministra kulture i turizma Republike Turske Hüseyinom Yaymanom s kojim je razgovarao o mogućnostima snažnije turističke i gospodarske suradnje Hercegovine i Republike Turske.

Na sastanku koji je upriličen u prostorijama Generalnog konzulata i u prisutnosti Zerrin Kandemir, generalne konzulice Republike Turske u Mostaru, ministar Teletović informirao je zamjenika ministra Yaymana o turističkoj ponudi Heregovačko-neretvanske županije izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da hercegovačko-neretvanske destinacije, posebno Mostar, sve više prepoznaju i državljani Republike Turske.

Osvrćući se na prošlogodišnje turističke rezultate, ministar Teletović naglasio je kako je u HNŽ-u porastao broj turista iz Turske za 5,4 posto u odnosu na 2016. godinu ali da su ti dolasci, a posebno broj ostvarenih noćenja i zadržavanje turista, još uvijek daleko od željenih.

– Ovo područje posjeduje raznolike i izuzetno atraktivne turističke sadržaje, prije svega prirodnu i kulturno-historijsku baštinu te bogatu tradicijsku kulturu i gastronomsku ponudu, što je poznato širem turističkom tržištu ali još uvijek nije u dovoljnoj mjeri valorizirano kroz broj turističkih dolazaka. HNŽ je u 2017. godini posjetilo gotovo deset tisuća turskih državljana što je 10 posto svih njihovih dolazaka u BiH. Iako ovaj broj svrstava Republiku Tursku u top deset emitivnih tržišta HNK, vjerujem da zajednički možemo omogućiti još bolji turistički promet iz Turske prema Hercegovačko-neretvanskoj županiji ali i obratno – kazao je ministar Teletović podsjetivši da postoje i brojne druge mogućnosti za jačanje suradnje, posebno u području poticanja ulaganja i uspostavljanju direktnih avionskih linija iz Mostara što bi dodatno poboljšalo dostupnost i olakšalo dolazak turista i privrednika u oba smjera.

Zamjenik ministra Yayman zahvalio je ministru Teletoviću na vrlo iscrpnim i korisnim informacijama, pohvalio smjer u kojem se razvija hercegovačko-neretvanski turizam te izrazio spremnost za suradnju, posebno kroz kvalitetniju promociju kako turističke ponude tako i investicijskih potencijala u turizam i privredu uopće. Na kraju sastanka ministar Teletović i Hüseyin Yayman, zamjenik ministra kulture i turizma Republike Turske, složili su se da je u realizaciji svih budućih aktivnosti nužan stalni dijalog te načelno dogovorili saradnju dvaju ministarstava, prenosi Faktor.ba.