Home Društvo SKANDAL: Radnici u općinama, gradovima i županijama rade sa lažnim diplomama!?

SKANDAL: Radnici u općinama, gradovima i županijama rade sa lažnim diplomama!?

SHARE

Ministarstvo uprave je od svih jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zatražilo provjeru vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma, odnosno isprava o stupnju obrazovanja i struci njihovih službenika i namještenika upravnih tijela hrvatskih općina, gradova i županija.

Dostavljene su im pisane upute za postupanje, a kontinuirano se obavljaju i usmeni razgovori s lokalnim dužnosnicima i ovlaštenim službenicima upravnih tijela radi rješavanja određenih pitanja koja se pojavljuju tijekom postupka provjere.

U odgovoru na upit koji smo iz Glasa Slavonije uputili Ministarstvu uprave napominje se da je od ukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave potpuna provjera izvršena u njih 512. Do sada su u tom potupku utvrđene ukupno 22 nevjerodostojne isprave. U preostale 64 jedinice u tijeku je poduzimanje radnji u svrhu provjere.

– Za isprave izdane u inozemstvu zatražena je provjera preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i čekaju se odgovori nadležnih institucija. Za neke je isprave zatražena provjera od nadležnih arhiva, s obzirom na to da ustanove koje su izdale isprave više ne postoje ili su službene evidencije uništene u ratom zahvaćenim područjima. A kod nekih se jedinica pojavio i problem plaćanja troškova provjere vjerodostojnosti isprava, pojašnjavaju u Ministarstvu uprave. Naime, pojedini fakulteti i srednje škole počeli su naplaćivati takve usluge, a jedinice lokalne i regionalne samouprave nisu imale predviđena ta sredstva u proračunu, piše glas slavonije

Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, od ukupno 32 jedinice (26 općina, pet gradova i županija) potpuna provjera vjerodostojnosti isprava o stupnju obrazovanja i struci službenika i namještenika izvršena je u njih 27. U preostalih pet, među kojima ima i općina iz županjske Posavine, taj je postupak još u tijeku. Provjeravaju se i isprave izdane u inozemstvu, a u jednom je slučaju zatražena i provjera od Hrvatskog državnog arhiva.