Home Politika BOŽO SKOKO ‘Orban je pobijedio jer ima rezultate o kakvima Hrvatska...

BOŽO SKOKO ‘Orban je pobijedio jer ima rezultate o kakvima Hrvatska može sanjati, a Mađari su uvjereni da mu je zemlja na prvom mjestu’

SHARE

Božo Skoko, marketinški stručnjak i profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na društvenim mrežama osvrnuo se na pobjedu mađarskog premijera Viktora Orbana na nedjeljnim izborima.

“Zašto je tako uvjerljivo pobijedio Viktor Orban u Mađarskoj? Ne zato što ‘kontrolira’ medije, što je razjedinio oporbu ili što prkosi EU, kako neki navode. Pobijedio je jer je postigao gospodarske rezultate, o kakvima Hrvatska može sanjati (a onda su birači spremni oprostiti čak i ono s čime se ne slažu) i jer su Mađari uvjereni da mu je Mađarska na prvom mjestu, a ne nečiji tuđi interesi ili vlastita karijera. A o odnosu Orbana prema manjinama najbolje je pitati hrvatsku zajednicu u Mađarskoj, koja tvrdi da Hrvati imaju daleko bolji položaj u toj zemlji nego u bilo kojoj drugoj europskoj zemlji gdje žive naše manjine”, napisao je Božo Skoko u statusu na svom Facebook profilu.

“Osigurali smo povijesnu pobjedu i stvorili mogućnost da zaštitimo Mađarsku”, poručio je u ponedjeljak svojim pristašama premijer Viktor Orban dan nakon parlamentarnih izbora kojima je osigurao dvotrećinsku većinu i izborio treći uzastopni mandat.

Orbanova nacionalno-konzervativna stranka Fidesz, glavna u vladajućoj koaliciji desnog centra na putu je da osigura 133 mjesta u parlamentu od 199, na temelju 95,1 posto prebrojenih glasačkih listića što znači da će imati “supervećinu” i moći provesti ustavne promjene.