Home Crna kronika Film o hercegovačkim švercerima: Priča o borbi za egzistenciju, nerazjašnjenim ubojstvima…

Film o hercegovačkim švercerima: Priča o borbi za egzistenciju, nerazjašnjenim ubojstvima…

SHARE

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu u Uskoplju održana je primjera dokumentarnog filma ”Putevi duhana” čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film se bavi osobama koje su svoju i egzistenciju svojih obitelji održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuje u svjedočanstva u policijskim ubojstvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih obitelji za koje nikada nije nitko odgovarao.

Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene ”švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena…

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp. Dokumentarni film ”Putevi duhana” odrađen je uz suradnju s širokobriješkom produkcijskom kućom ”Kadar”.

Nakon projekcije filma za dobar after-party u uskopaljskom caffeu ”Carpe diem”, pobrinula se svojim nastupom rock grupa Zoster iz Mostara!, piše Bljesak.info