Home Crna kronika S GENERACIJE NA GENERACIJU Otac Davida Komšića vrijeđa Bosance, a nije...

S GENERACIJE NA GENERACIJU Otac Davida Komšića vrijeđa Bosance, a nije rekao da su njegovi u Bosni više obitelji zavili u crno

SHARE

Nakon što je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sanja Mazalin proglasila Davida Komšića krivim i izrekla mu nepravomoćnu presudu od  30 godina zatvora zbog ubojstva bivše trudne djevojke Kristine Krupljan, njegov je otac uzviknuo u sudnici: “Sramota! Sudite dijete zato što je iz Bosne”. Nećemo komentirati besmislenost očeve optužbe, no mnogi su se Bosanci, sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, osjetili uvrijeđenima i zgroženi što ih se stavlja u isti kontekst s obitelji Komšić čija su tri naraštaja čak pet obitelji zavila u crno.

Podsjećamo na članak koji je o obitelji Komšić objavio portal Direktno 23. veljače 2017. godine pod naslovom:

“Šok i zlo u obitelji Komšić: i djed ubio čovjeka, sestra ležala u komi”

Tada smo pisali o obiteljskim okolnostima tada osumnjičenoga Davida Komšića (20) za ubojstvo Kristine Krupljan (18) koju je na stravičan način ubio nožem, nakon čega se sam predao policiji.

Direktno.hr doznaje da je obitelj Komšić porijeklom iz Kiseljaka u Bosni i Hercegovini odakle se davno preselila u Zagreb.

Majka osumnjičenog, Olivera, dolazi iz imućne obitelji. Otac joj se obogatio vodeći benzinsku postaju u Kiseljaku, no ona, prema riječima bližnjih, nikada nije bila bahata.

Otac osumnjičenog, Ivo Komšić, držao je kafić Metropolis u Zagrebu, a sada se bavi nekretninama i hotelijerstvom. Njegova obitelj u prošlosti je doživjela velik šok. Naime, očev otac ubio je čovjeka i zbog toga ležao u zatvoru.

Olivera i Ivo Komšić imaju još dvije kćeri, a prije nešto više od godine dana jedna od njih je u Sarajevu doživjela tešku prometnu nesreću nakon koje je mjesec dana provela u komi. Bili su to teški dani za obitelj Komšić kao što su i sada, doznaje Direktno.hr od osoba bliskih obitelji.

Nakon Direktnog, Večernji list objavio je 27. veljače 2017.  još detalja o mračnoj prošlosti te obitelji pod naslovom:

“Krvavi trag Komšićevih – djed ubio prijatelje, a tetka susjeda”

Prenosimo dio tog članka:

Tri naraštaja u crno zavila pet obitelji od Kiseljaka do Zagreba.

Okrutno ubojstvo 18-godišnje Kristine Krupljan zgranulo je cijelu Hrvatsku i regiju. Zločin koji je u srijedu u Zagrebu počinio David Komšić (19) glavna je tema i u njegovu rodnom Kiseljaku u Bosni i Hercegovini. S obitelji, ocem, majkom i dvije starije sestre, David se iz Kiseljaka kao dijete odselio u Zagreb.

Oni koji su ga poznavali kao malog ne pamte ništa što bi ga izdvajalo od vršnjaka. Tipičan dječak koji je nekad bio manje, a nekad više vragolan. No, zato je Davidova obitelj, naročito s očeve strane, ovih dana top-priča među mnogim Kiseljačanima, kod starijih u izravnom kontaktu, a među mlađima na društvenim mrežama.

“Jabuka ne pada daleko od stabla”, samo su neki od komentara koji su preplavili društvene mreže nakon vijesti o ubojstvu koje je počinio mladi Kiseljačanin. Aludiraju pritom na već pomalo zaboravljena ubojstva koja je još prije rata, nakon kavanskih sukoba, počinio Davidov djed s očeve strane. Smaknuo je dvojicu znanaca.

Prokletstvo dvostrukog ubojice prenijelo se najprije na drugi, a potom i na treći naraštaj kiseljačke obitelji Komšić. Očeva sestra, tetka Davida Komšića, također je počinila ubojstvo u vlastitome domu gdje je nakon rata, pucnjem iz vatrenog oružja pod nikad do kraja rasvijetljenim okolnostima, usmrtnila znanca i susjeda.

Trudnoće, jedna za drugom, odgađale su izvršenje kazne izrečene Davidovoj tetki. Pred rukom pravde potom je pobjegla u Hrvatsku. Nitko u Kiseljaku ne zna je li ikada odležala kaznu.

Trudna je bila i Davidova žrtva, bivša djevojka Kristina Krupljan koju je mladi Komšić ubio s 30-ak uboda nožem na način koji jednostavno ledi krv u žilama. Prije ubojstva 18-godišnjakinje, David je sudjelovao u prometnoj nesreći. Automobilom je u travnju 2016. usmrtio Josipa Kolarića (72).

Trošio nekoliko tisuća na dan

Jutarnji list je pak objavio psihološki profil te još detalja iz života mladog Komšića. Dnevno je znao, piše taj list, potrošiti i nekoliko tisuća kuna. Vozio je “nabrijani” očev Mercedes kojim je, a bio je to prvi put da je završio na stranicama novinske crne kronike, na pješačkom prijelazu usmrtio oca osmero djece.

Prema iskazu psihijatara, riječ je o osobi niskog praga tolerancije koja je sklona u frustrirajućim situacijama reagirati ljutnjom i srdžbom. Opisali su ga kao egocentričnu, samosažaljivu, emocionalno distanciranu osobu. Vlastito ponašanje idealizira, izrazito teško podnosi konfrontaciju i drugačije mišljenje. Osoba je prosječnih intelektualnih sposobnosti, naglašenog narcizma i visokog stupnja potisnute agresivnosti. David Komšić ima dosta problema u svom socijalnom funkcioniranju i poteškoće na afektivnom planu. Sklon je projektivnom odnosu prema okolini, rigidnih stavova, nepovjerljiv, smanjeno kritičan uz sklonost prikazivanja u socijalno poželjnom svjetlu, kratki je sažetak Komšićeva psihološka profila.