Home Zanimljivosti Evo što se događa s tijelom kada predugo odgađate odlazak na WC

Evo što se događa s tijelom kada predugo odgađate odlazak na WC

SHARE

Svima nam se dogodi da nekad ne odemo na WC kada bismo trebali pa se kasnije pitamo – kakvu sve štetu u našem organizmu odgađanje mokrenja može izazvati?

Donosimo tri istine koje otkrivaju što se stvarno događa u tijelu kada vam je sila na WC, a trpite:

1. Mjehur odrasle osobe može držati oko pola litre mokraće prije nego će osjetiti da mora na WC

Kada vam se piški, a trpite, mišići mjehura čvrsto se stišću kako bi zadržali mokraću i kako ona ne bi iscurila kroz mokraćnu cijev. Međutim, bitno je znati da se nikakva veća šteta neće dogoditi ako to radite povremeno.

2. Šteta, nekad i dugoročna, može nastati samo ako konstantno odgađate odlazak na WC i ako trpite predugo

U tom slučaju, zbog slabljenja mišića mjehura, može se razviti urinarna retencija (nemogućnost da se mjehur isprazni u potpunosti) te postoji povećani rizik od infekcije. Mjehur može postati plodno tlo za razmnožavanje bakterija ako konstantno zadržava velike količine mokraće što povećava rizik od upale mjehura ili mokraćovoda, tvrde liječnici, prenosi portal Zadovoljna.

3. Kada nam je jako sila na WC svi govorimo “puknut će mi mjehur”, ali vjerovatnost da će se to dogoditi ekstremno je mala

Puno je veća vjerojatnost da ćete se pomokriti u gaće kada više nećete moći trpjeti nego da će vam puknuti mjehur.

Pucanje mjehura uglavnom se događa ako je mjehur već oštećen, na primjer nakon povrede zdjelice.

U rijetkim slučajevima mjehur može puknuti i kod zdravih osoba, na primjer ako osoba popije puno alkohola koji poremeti signale koje nam mozak inače šalje kada moramo na WC.