Home Društvo KAKO VAS VARAJU Nudi 11,80€ po satu za rad u Njemačkoj, ali...

KAKO VAS VARAJU Nudi 11,80€ po satu za rad u Njemačkoj, ali prešućuje ono zbog čega će vam ostati samo za kruh i šnitu salame dnevno

SHARE

Jedan je gospodin u jednu od Facebook grupa kojima sam administrator stavio oglas da traži građevinske radnike u Njemačkoj. Bilo je kojekakvih komentara, puno i loših. Mi administratori branili smo poslodavca pošto je oglas bio u redu. Imao je sve podatke koje mora imati.

Ali, ubrzo sam dobio obavijest da gospodin iskorištava neznanje radnika. Kako?

Pa, radi ono što i mnogi prije njega – otvara im obrt (Gewerbe) preko kojeg onda ljudi za njega rade. U oglasu je naveo satnicu od 11,80 € brutto što je ok, po tarifi, ali to je očito satnica koju gospodin isplaćuje obrtu. Znači, riječ je o satnici od koje morate podmiriti sve troškove: mirovinsko, zdravstveno i masu drugih stvari.

S tom satnicom vam mjesečno ostane toliko da mjesec dana možete jesti samo kruh, svaki dan jednu šnitu salame i piti vodu. Od ukupnog iznosa imate odmah u početku cca 40% izdataka.

 


Bit ćete jadnici, a ne obrtnici
Molim sve one koji se nađu u sličnoj situaciji da dobro razmisle što će uraditi. U slučaju da se odluče na ovakav način rada, uz ovoliku satnicu, neće biti obrtnici nego jadnici.

U konkretnom slučaju, ne kažem da gospodin ne isplaćuje račune. Međutim, krade vam onaj dio koji bi on morao platiti izdatke na plaću. Tako da on uštedi minimalno nekih 10€ po vašem satu rada.

Moja je preporuka da, ako imate otvoren Gewerbe, ne radite nikada takvav posao ispod 30€ po satu, jer sve drugo je samoubojstvo.

Naravno, gospodin iz ove priče vam tako nešto neće reći. Plakao mi je u inbox da su mu radnici loši. Nisu radnici loši nego je on loš poslodavac, koji usput čini i kazneno djeloimena Scheinselbständigkeit – utaju socijalnih izdataka, utaju plaćanja SOKA BAU itd.

Potrudit ćemo se da se ta agonija prekine.

 

O autoru

 
Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa ‘Nova budućnost u Njemačkoj‘, ‘Njemačka, moj život sutra‘ te ‘Idemo u Njemačku – OGLASI – posao