Home Politika Dodik: “Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke”

Dodik: “Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke”

SHARE

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović šalje ratnohuškačke poruke i da ide putem koji vodi konfliktu.

Dodik je naglasio da bi svaka Izetbegovićeva akcija koja podrazumijeva oružje bila nelegitimna, odnosno da legitimitet nemaju “njegovi snovi o ratu, koji povremeno najavljuje”.

Nema vojsku, niti policiju. Da bi Oružane snage BiH bile upotrijebljene, odluku mora donijeti Predsjedništvo BiH, a ako bi htio upotrijebiti policiju u Federaciji BiH /FBiH/ tu odluku moraju donijeti i Hrvati, a on tu odluku nema, rekao je Dodik novinarima u Modriči.

Predsjednik RS rekao je i da je RS jedina koja ima legitimnu nadležnost nad određenom oružanom strukturom, a to je nad svojom policijom, javlja Srna.

Da smo izgubili policiju i da se nismo odlučno borili za njen status danas ne bi bilo ni Republike Srpske. To je bio dio projekta i, budući da se nije desilo, Izetbegović sada sanja druge snove, ali brzo odlazi u prošlost, naglasio je Dodik.

Komentirajući izjavu Izetbegovića da BiH neće trošiti novac na kupovinu raketnih sistema i aviona, ali da će zaokružiti proizvodnju oružja za tržište, ali i za, kako je rekao, ne daj Bože, Dodik je naveo da je riječ o “nekom hvalospjevu Izetbegovića”.

Neka on čeka to ne daj Bože, poručio je Dodik.

On je podsjetio da je naporima međunarodne zajednice u Srpskoj uništena sva namjenska industrija, dok je u FBiH ostalo šest tvrtki naoružanja i oružja koje i danas rade.

On nema potencijala i ne može mu pomoći ni 16 tvrtki, a kamoli tih šest, rekao je Dodik.