Home Zanimljivosti FOTO: Hercegovka Bernardina Soldo prava je fitness inspiracija

FOTO: Hercegovka Bernardina Soldo prava je fitness inspiracija

SHARE

Bez obzira jeste li početnik u vježbačkom svijetu ili vježbate duže vremena, gotovo je sigurno da ste se sreli sa sintagmom “fitness nije sport, to je način života! U našem novom intervjuu Vam želimo predstaviti nekoga kome je fitness stil života i novu fitness natjecateljicu Bernardinu Soldo. Iako će joj biti prvo fitness natjecanje, Bernardina je u sportu od “malih nogu”.

Bavi se fitnessom već oko 8 godina, a trenirala je i druge sportove. Kako kaže sada ne može zamisliti dan bez treninga. Bernardina nam je kroz intervju rekla kako se priprema za svoje prvo takmičenje, koja je njena rutina vježbanja, te koliko joj prijaju komplimetni koje dobija. Ona je kako se čini poprilično zadovoljna svojim izgledom, ali naglašava: “Svaka žena je lijepa i posebna na svoj način. Ja se vodim onim zakonom privlačnosti “kako zračiš, tako privlačiš.”

1. Kako si se odlučila za fitness, i zašto si odlučila biti fitness trenerica?

“Svoju ljubav prema sportu dijelim od malih nogu, oduvijek sam trenirala razne vrste sportova. U početku sam fitnessom sa krenula rekreativno, odlasci u teretanu par puta sedmično kao i balansirana prehrana koja mi je oduvijek bila prioritet prvenstveno radi zdravlja. Moja ljubav prema fitnessu je ipak prerasla u onu prema Pravu tako da sam se odlučila jos više educirati kako bi svoje znanje mogla prenijeti i na druge i kako bi pomogla i drugima da se bolje i zdravije odnose prema svome tijelu.”

2. Na koji način treniraš svoje klijente, i šta je to što im najčešće savjetuješ?

“Trening ovisi prvenstveno o ciljevima klijenata, tako da imamo više kategorija koje možemo svrstati u funkcionalni trening (usmjeren povećanju sportskih performansi), trening snage te trening za gubljenje potkožnog masnog tkiva. Uz trening jako je bitna zrdava i balansirana prehrana, nažalost ne postoji univerzalno savršen plan prehrane, međutim ono što postoji je plan prehrane savršen za svaku osobu posebno i stvaranje takvog plana je ono što postizanje cilja čini mnogo lakšim i na kraju mogućim. Moj cilj nije samo kratkročan rezultat koji će klijent zasigurno postići kroz određen period nego promjena životnih navika.”

3. Koliko je teško unaprijed planirati prehranu i treninge, i treba li odvojiti više novca za zdrave namirnice?

“Jedno bez drugog ne ide, samo trening ili samo prehrana nikad neće dovesti do željenog rezutata. Svi bi se začudili koliko je to zapravo lagano i nema velikih odricanja za ono što dobijemo zazvrat – dobar osjećaj, energija, zdravlje. Svaka priprema obroka i odlazak u teretanu s vremenom postane svakodnevna rutina. Zdrava prehrana nije zahtjevna, nego je stvar u odabiru namirnica i njihovoj pripremi. Osnovne namirnice kao što su meso, riba, povrće i sl. lako su dostupni i jednostavni za pripremu pa čak i za mene koja nisam vrsna kuharica.”

4. Spomenula si takmičenje, u kojoj kategoriji planiraš nastupiti?

“Trenutno se spremam za svoje prvo natjecanje ikada IFBB DIAMOND CUP u Srbiji, zatim IFBB Državno prvenstvo BIH u kategoriji bikini fitness.”

5. Koji dio priprema ti najteže pada? Trening ili dijeta?

“Kao što sam spomenula prvi put idem na natjecanje te prvi put prolazim kroz pripreme. Iskreno ovo je do sad nešto najzahtjevnije i najteže što sam ikada u svojoj karjeri radila. Sad vidim koliko je velika razlika od treninga koje radim tokom cijele godine od ovih koje upravo prolazim za svoje natjecanje. Zahtijeva predanost 0-24, dijeta je takva da pripremim ujutro obroke za cijeli dan i nosim ih svugdje sa sobom.”

6. Koja je tvoja rutina vježbanja, sada kada se pripremaš za nastup?

“Tijekom priprema moj dan počinje sa prvim ranojutarnjim treningom radi se o 1h kardio treniga, zatim rad sa klijentima pa slijedi moj drugi trening sa utezima. Kao što sam spomenula tu su i savršeno raspoređeni, tačno izvagani i redovni obroci. Posebnu pažnju posvećujem suplementima za oporavak organizma posebno zbog jako intezivnih teninga, kao prevencija katabolizma tj.razgradnje mišićnih vlakana i regeneraciju i oporavak istih. Tu spadaju Proteini, Glutamin, BCAA, Omega 3 masne kiseline. Također jedna od bitnih stavki za moje natjecanje je i pozing kojeg takodjer svakodnevno vježbam.”

7. Kad bi mogla da promijeniš jednu stvar na sebi, koja bi to bila?

“Smatram da svaka osoba treba raditi na sebi, a to se ne odnosi samo na trening i prehranu. Zadovoljstvo nije samo biti zadovoljan sa svojim životom i ne pokušavati ništa da promijenite. Zadovoljstvo je stvar prihvatanja sebe, a u isto vrijeme težnje ka poboljšanju npr. da postanete bolji čovjek, da poboljšate svoj karakter, bez obzira koliko ste sretni i zadovoljni u ovome trenutku. Nešto što bi izdvojila o sebi kao stvar koju bi trebala promijeniti je dosta veliki perfekcionizam prvenstveno prema samoj sebi.”

8. Da li lako prihvataš komplimente, ili te zbunjuju?

“Kao i svaka osoba tako i ja volim primiti kompliment, pogotvo ako se oko nečega trudim pa ljudi to vide, nema veće nagrade od lijepog komplimenta. Nisam osoba koja se lako da zbuniti, prihvatim kompliment kao i kritiku koja me tjera da ispravim ako nešto pogrešno radim.”

9. Šta najviše voliš na svom tijelu?

“Ne poznajem niti jednu ženu koja je u potpunosti zadovoljna svojim tijelom, to nam je valjda u krvi uvijek bi nešto mijenjale. Kako bismo voljeli svoje tijelo trebamo prvo sebe prihvatiti onakvima kakvi jesmo, obratiti pažnju na svoje prednosti a ne nedostatke, ne uspoređivati se s drugima, svaka žena je lijepa i posebna na svoj način. Ja se vodim onim zakonom privlačnosti “kako zračiš, tako privlačiš”.

Kako Bernardina zrači i privlači, pogledajte u našoj galeriji, a za privatne treninge obratite joj se na njen Isntagram profil.