Home Politika Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju!

Sabor izglasao Istanbulsku konvenciju!

SHARE
Premijer Andrej Plenković zastupnicima je podnio izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018., a nakon toga slijedi glasovanje

Danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora.

Premijer Andrej Plenković zastupnicima je podnio izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018. a nakon toga će uslijediti glasovanje o ratifikaciji Istanbulske konvencije i oporbenoj inicijativi za smjenu opoziva ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Zastupnici će glasovati  i o oporbenoj inicijativi da se smjeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalićkoju oporba proziva zbog ‘savjetničke afere’ oko bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Tijek sjednice: 

12.11 – Nije izglasano nepovjerenje Martini Dalić: Za: 71 – Protiv: 76 – Suzdržano: 0

 | Autor :

12.10 – Zastupnici su ratificirali Istanbulsku konvenciju: Za: 110 – Protiv: 30 – Suzdržano: 2

 | Autor :

12.05 – Glasovanje o Istanbulskoj konvenciji – Plenković je kazao kako se odbija amandan kojim se tražilo brisanje interpretativne izjave Vlade.

12.01 – Vi niste u stanju održavati mir – kazao je zastupnik Ivan Lovrinović Jandrokoviću nakon što su ga zastupnici više puta bukom prekidali.

– Gospodine Lovrinoviću nemojte mi održavati lekcije – odgovorio mu je Jandroković.

11.47 – Miro Bulj izlaganje je iskoristio kako bi se požalio na neodgovaranje Plenkovića na njegova pitanja ali i tvrdi da ga je vrijeđao premijer.

– Dragi prijatelju, ja vas molim da budete vitez pa kada udarite nekoga istrpite udarac kada ga dobijete natrag. Nemojte ovdje glumiti i cendrati. To vam ne ide uz vašu muškost – rekao je Gordan Jandroković.

– Kako vi znate da se ja ne osjećam damski. Kako to vrijeđate – odgovorio mu je Bulj.

10.16 – Hrvoje Zekanović pitao je premijera planira li se kandidirati na neko čelno mjesto u Europskoj uniji.

– Te glasine pušta netko poput vas koji želi ušušurati atmosferu – rekao je Plenković i dodao da je već ranije odgovarao na to pitanje.

– Meni je ambicija biti premijer i raditi u interesu građana – odgovorio je Plenković.

10.12 – Bojan Glavašević replicirao je Plenkoviću na izlaganje. Pitao ga je za sankcije Rusiji.

– Jeste li komunicirali s predsjednicom države jer ona poziva Putina u Hrvatsku – rekao je Glavašević.

– Naravno da smo razgovarali, vrlo temeljito, sagledali sve aspekte i donijeli zajedničke odluke – rekao je Plenković.

9.36 – Sabor je nastavio s radom. Prvo će Plenković podnijeti izvješće o sastancima Europskoga vijeća održanima u Bruxellesu 22. i 23. ožujka 2018.

– Tema koja je bila važna bila je energetska strategija Unije. Cilj je izgraditi u cijelosti integrirano energetsko tržište – rekao je Plenković i osvrnuo se na terminal za ukapljeni plin u Hrvatskoj.

Rekao je i kako su se odlučili za poseban zakon u ovom slučaju.

– Povećava se broj elektroničkih usluga koje pružamo našim građanima – rekao je Plenković i dodao da projekt digitalizacije u konceptu države ‘bez papira’ ide dalje.

Rekao je i kako je bila zanimljiva rasprava o trgovinskim odnosima i potezima SAD-a.

Govorio je i migracijama te o srednjoeuropskoj ruti. Kazao je kako je bilo govora o pomoći državama Afrike.

– To su veliki i strateški izazovi za Europu – kazao je Plenković objašnjavajući kako u subsaharskim državama živi više od 70 milijuna ljudi, a za 15 godina trebalo bi ih biti oko 130.