Home Društvo REVIZIJA Bez mirovina ostalo osam Širokobriježana, četiri Mostarca i jedan Gruđanin

REVIZIJA Bez mirovina ostalo osam Širokobriježana, četiri Mostarca i jedan Gruđanin

SHARE

Revizorski timovi su u četvrtom tromjesečju 2017. postupak kontrole okončali u ukupno 795 predmeta korisnika nekog od braniteljskih prava, navodi se u informacija o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje od listopada do prosinca 2017., piše Večernji list BiH.

Stanje po županijama

Od 795 predmeta, 119 je korisnika prava na osobnu invalidninu, 440 korisnika prava na obiteljsku invalidninu, 209 korisnika koji su ostvarili pravo na mirovinu pod povoljnijim uvjetima te 27 predmeta korisnika prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi dodijeljenog najvišeg ratnog odličja. Dok su korisnici osobnih i obiteljskih invalidnina te nositelji odličja imali urednu dokumentaciju, 17 korisnika povoljnih mirovina ostalo je bez prava.

Među onima koje su timovi izveli iz prava je 5 korisnika mirovina iz HNŽ-a, devet iz ZHŽ-a te tri iz Sarajevske županije. Promatrano po gradovima, najveći broj korisnika koji su ostali bez mirovina je iz Širokog Brijega, i to njih 8, potom iz Mostara – 4, slijedi općina Hadžići s 2 korisnika te po jedno iz Stoca, Gruda i Ilidže. Ukupno su od početka revizije pregledana 32.532 slučaja korisnika, dok ih je s 31. prosinca 2017. za kontrolu ostalo 847.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, na početku revizije struktura ostvarenih prava na mirovinu po povoljnijim uvjetima je bila sljedeća: uredba I – 1985 korisnika, uredba II – 4512 korisnika, uredba III – 5042 korisnika, Zakon o pravima razvojačenih branitelja – 3849 korisnika koji su ispunili uvjete po Zakonu MI0, Zakon o pravima razvojačenih branitelja – 6608 korisnika koji nisu ispunili uvjete po Zakonu MIO, Zakon o povoljnijem prijevremenom umirovljenju – 8147 korisnika, Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji – 4236 korisnika. Što je ukupno 33.379 korisnika povoljnih mirovina.

Podaci FZ MIO

Prema podacima koje je FZ MIO dostavio resornom ministarstvu, do 31. prosinca 2017. zaprimio je 1236 potvrda na obrascu FMB 2. Od ukupnog broja zaprimljenih potvrda FMB 2, FZ MIO je postupio u 1056 predmeta, a za 180 dostavljenih potvrda FMB2, nakon objavljivanja presuda Ustavnog suda FBiH, još uvijek nije postupljeno zbog provođenja postupka njihove provedbe.

Od 1056 obrađenih predmeta, za 958 je donesena odluka o obustavljanju isplate mirtovina, odnosno prestanku prava, a za 98 je upućena obavijest Ministarstvu da se ne može donijeti odluka o obustavi isplate jer su korisnici, umrli, nisu koristili mirovinu po osnovi na koju se donosi potvrda FMB2 ili im je pravo prestalo ranije prije dostavljanja potvrde FMB2. Od 1056 obrađenih predmeta, u ponovnom postupku dostavljena je potvrda FMB1 za 381 korisnika, za 13 je donesena presuda nadležnog suda o ponovnom uspostavljanju prava i za 4 je promijenjena osnova za priznavanje prava na mirovinu, pa je za 398 korisnika ponovno uspostavljena isplata, odnosno priznato pravo. Za 208 korisnika je dostavljena potvrda FMB2, ali su ostvarili pravo po drugom propisu, piše Jabuka.tv