Home Društvo DALEKO ISPOD SVJETSKOG PROSJEKA U BiH u jednoj godini roditeljski dopust koristilo...

DALEKO ISPOD SVJETSKOG PROSJEKA U BiH u jednoj godini roditeljski dopust koristilo samo 50 očeva

SHARE

Ovo, naravno, nije BiH. Ovo su novosti koje donosi prijedlog nove smjernice Europske komisije, o kojoj su se unutar država Europske unije krajem prošle godine vodile žestoke rasprave.

Rijetka praksa

Bh. realnost daleko je od svega naprijed navedenog. U Bosni i Hercegovini prošle je godine roditeljski dopust koristilo svega 50 očeva. Situacija je povoljnija u Republici Srpskoj, gdje su bolje regulirane naknade za dopust nego u Federaciji BiH.

U Bosni i Hercegovini manje od 0,5 posto očeva odlučuje koristiti roditeljski dopust. Jasmina Davidović, ministrica obitelji, mladih i sporta Republike Srpske na panel-raspravi “Očinstvo, njegovateljstvo i očinski dopust: Kritični koraci k postizanju rodne ravnopravnosti u BiH”, održanoj u Banjoj Luci, rekla je da su 2016. godine očinski dopust u Republici Srpskoj koristila 22 oca, a u prošloj godini 31, što ukazuje na trend povećanja i češću praksu da očevi umjesto majki idu na rodiljski dopust. Situacija u HNŽ-u znatno je gora.

Naime, očevi u ovoj županiji svoje pravo ne koriste. – Županijskim zakonom definirali smo i da očevi imaju pravo na rodiljski odnosno roditeljski dopust, no, još u praksi to nismo primijetili, iako možda očevi imaju povoljnije uvjete za uzeti roditeljski dopust, ali baš ne koriste tu povlasticu – kazala je u siječnju pomoćnica ministra iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije Janja Milinković.

Zakonsko pravo

Prema zakonu, 42 dana poslije porođaja pravo na rodiljski dopust može koristiti i radnik – otac djeteta, ako se roditelji tako sporazumiju. Radnik – otac djeteta može koristiti pravo na rodiljski dopust u trajanju od jedne godine neprekidno i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti rodiljski dopust.

Aleksandar Žolja, jedan od korisnika očinskog dopusta iz Banje Luke, rekao je kako je korištenje takvog dopusta privilegija malog broja ljudi.

– Kada pogledamo današnji sustav, u kojem roditelji moraju raditi jedan, dva ili tri posla i gdje nema jasno određenih uloga, dopust je zaista privilegija. Mene je ovaj dopust dodatno zbližio s mojom kćerki, a mnoge kockice su se morale složiti kako bi se to dogodilo – rekao je Žolja.