Home Zanimljivosti 10 razloga zašto je dobro imati veliku stražnjicu

10 razloga zašto je dobro imati veliku stražnjicu

SHARE

Muškarcima su žene s većim stražnjicama privlačnije jer ona povećava zakrivljenost kičme što je, s evolucijskog gledišta, vrlo poželjna tjelesna karakteristika. Veličina stražnjice dijelom je genetski uvjetovana jer vaši geni utječu na to gdje će se u tijelu pohranjivati masti.

Osim što velika stražnjica ženama daje krasnu putenu figuru, ona ima i mnoge druge prednosti. Body.ba donosi listu 10 razloga zašto je dobro imati veliku stražnjicu.

1. Čini vas privlačnijima

Muškarcima su žene s većim stražnjicama privlačnije jer ona povećava zakrivljenost kičme što je, s evolucijskog gledišta, vrlo poželjna tjelesna karakteristika. Zaobljenija kičma smanjuje mogućnost ozljeda tijekom trudnoće te je žena tijekom tog perioda pokretnija.

2. Imate bolju intuiciju od žena s malom stražnjicom

Istraživanja su pokazala da žene razvijaju snažan osjećaj intuicije u razdoblju puberteta, u vrijeme kada im se razvijaju i obline. Zbog toga mnogi teoretičari evolucije smatraju kako postoji poveznica između emocionalne inteligencije i veličine stražnjice. Objašnjavaju kako žene s velikim stražnjicama i malim strukom privlače puno muškaraca pa zbog toga moraju razviti superiorne društvene vještine kako bi znale izabrati potencijalnog partnera.

3. Masno tkivo u stražnjici je bezopasno

Za razliku od viška bijelog masnog tkiva u crijevima koji može uzrokovati upale, visoki krvni pritisak i druge bolesti, velika stražnjica puna je potkožnog žutog masnog tkiva koje je u tom području bezopasno.

4. Lakše se penjete uz stepenice

Uspon orkestrirani rad svih mišića donjeg dijela tijela, ponajviše gluteus maksimusa tj. velikog mišića stražnjice. Penjanje uz stepenice napornije je za žene s ravnim stražnjicama i slabim mišićem.

5. Glad vas manje ‘izbezumljuje’

U stražnjici su pohranjene određene količine masti koje služe kao “gorivo” za organizam u trenucima u kojima ne možete jesti, a gladni ste. Zato na svoju stražnjicu gledajte kao na zalihu hrane koja vam pomaže da normalno funkcionišete u trenucima kada ste gladni, a niste u prilici posegnuti za obrokom.

6. Štiti vam donji dio leđa

Manje stražnjice teže pokreću noge tijekom hodanja i zbog toga se u “akciju” uključuuju i manji mišići što često dovodi do bolova u leđima. Kod velikih stražnjica ovaj problem ne postoji.

7. Može vam olakšati trudnoću

Žene tijekom trudnoće često pate od bolova u kralježnici koje im uzrokuje rast trbuha. Velika stražnjica pomaže ženama tako što stvara “balans” i smanjuje pritisak težine trbuha na kralježnicu.

8. Manja je opasnost da ćete imati povišeni holesterol i dijabetes

Istraživači su masti u stražnjici povezali sa zdravim nivoima holesterola i otkrili da velike stražnjice smanjuju rizik oboljenja od hroničnih bolesti. Žene s velikim stražnjicama imaju veći nivo dobrog holesterola koji čisti arterije i manji nivo lošeg holesterola koji ih začepljuje.

9. Štiti mišiće na stražnjem dijelu bedra

Ti mišići skloni su ozljedama, ali velika stražnjica ih štiti tako što im pomaže kod kretanja i kod aktivnosti koje su opasne za njih poput dizanja teških predmeta s poda.

10. Smanjuje bol pri padu

Velika stražnjica sama sebi služi kao mekani jastuk prilikom pada i štiti od fraktura u području zdjelice. Zbog toga su padovi uvijek puno bolniji za žene s manjim stražnjicama.