Home Društvo 50 GODINA BRAKA: Hercegovačkom paru čestitao i papa Franjo

50 GODINA BRAKA: Hercegovačkom paru čestitao i papa Franjo

SHARE

U subotu su Veselka (1946.) i Vjekoslav (1944.) iz Čitluka na svečan način proslavili pola stoljeća zajedničkog i sretnog života u braku.

Obilježavanje njihova zlatnog pira počelo je svetom misom zahvalnicom u čitlučkoj župnoj crkvi Krista Kralja koju je predvodio župni vikar fra Goran Azinović. Pod tom svetom misom Veselka i Vjekoslav Juričić svečano su obnovili svoj bračni zavjet i jedno drugom obećali vjernost i odanost do smrti.

 

Čestitajući jubilarcima na tom izuzetno značajnom jubileju, fra Goran je kazao kako je pri prvom dolasku za blagoslov u njihov dom odmah zaključio da su oboje vesele naravi te naglasio kako to nije ništa loše jer je i Isus volio radost dodajući kako je radost u životu važna i da ‘bez radosti ne može postojati kršćanstvo’. Fra Goran je slavljenicima poručio da se u starosti ne mijenjaju nego da zahvaljuju Bogu što ih je poslao jedno drugom, preporučivši im da, kao i proteklih 50 godina, Gospa uvijek bude prisutna u njihovim odnosima i obiteljskom domu, piše Brotnjo.info.

 

Kažimo i to da je tijekom svete mise njihov sin Frano slavljenicima predao prekrasnu čestitku koju im je za 50. obljetnicu braka uputio i osobno potpisao papa Franjo.

 

Nakon svete mise slavljenici uglas su nam kazali kako su pola stoljeća zajedničkog života u skladnom braku i obiteljskom ozračju proživjeli puno radeći, odgajajući djecu, radujući se njihovim promjenama, svakom novom danu, svakoj osobi i najsitnijim stvarčicama, ali i ufajući se uvijek u Božju providnost. Mladima su poručili da je za čuvanje svetosti braka i obiteljskog ognjišta prvenstveno važno crpiti snagu iz vjere u Boga, svakodnevne molitve, međusobne ljubavi, razumijevanja, dogovora i opraštanja.

 

Tijekom pedesetogodišnjeg skladnog bračnog života, protkanog vjerom, beskrajnom ljubavlju i odanošću jedno drugome, Veselki i Vjekoslavu Bog je podario dvoje djece. – sina Franu i kćer Renatu, koji su im izrodili šestero prekrasne unučadi. Za svoju su djecu i potomke žrtvovali sve i u tome su pronalazili sreću. Njihova dobrota, ljubav, međusobno razumijevanje i vjernost te kršćanski život, najbolji su uzor brojnim potomcima.

 

Inače, po tradicionalnom broćanskom običaju, nakon svete mise sretni su supružnici svoj jubilej nastavili slaviti u obiteljskom domu s brojnom rodbinom i prijateljima, prenosi Grude.com