Home Život Kanabis će u BiH još dugo biti nelegalan

Kanabis će u BiH još dugo biti nelegalan

SHARE

Upotreba kanabisa u medicinske svrhe uzima maha u većem dijelu svijeta. Iako je priča o liječenju kanabisom puna kontroverzi, vrlo je aktualna, ima svoje pobornike i protivnike, one koji se zdušno zalažu za legalizaciju i one koji joj se oštro protive. Tako je u razvijenom svijetu, ali i u našem susjedstvu, piše Večernji list BiH. U Sloveniji se kanabis izdaje uz liječnički recept, u Hrvatskoj je već dvije godine dostupan oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i side, a u Srbiji je u tijeku zakonska procedura koja će omogućiti liječenje kanabisom.

Izmjene zakona

Kako je u BiH? Pacijenti u BiH koji žele isprobati i takav, alternativni oblik liječenja i djelovanje ovog lijeka legalno, morat će, kako stvari stoje, pričekati još neko vrijeme. Iako u BiH postoji inicijativa za legalizaciju kanabisa, ponajviše zbog osoba kojima je to potrebno u medicinske svrhe, to se u skorije vrijeme neće dogoditi. Ta informacija potvrđena je za portal Fokus.ba iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Formirana je radna skupina koju je imenovalo Povjerenstvo za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, ali se još uvijek ne znaju daljnji koraci niti postoji predviđanje kada bi se izmjena Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga mogla dogoditi “, kazala je za Fokus.ba Nina Radić, stručna suradnica za odnose s javnošću Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Navela je da je pitanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe jako kompleksno, čije rješavanje je potrebno uključiti najprije stručnjake zdravstvene struke da procijene kolika je korist, a koliki je rizik od upotrebe preparata kanabisa u medicinske svrhe na osnovi relevantnih kliničkih studija.

Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH do sada nije dostavljen ni jedan zahtjev za registraciju lijeka koji u sebi sadrži tetrahidrokanabinol (THC). Registraciju lijeka pokreću proizvođači, a regulatorna agencija za lijekove procjenjuje kvalitetu, učinkovitost i sigurnost lijeka.

“Trenutačno važeći regulatorni okvir koji regulira oblast opojnih droga u BiH je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, prema kojem je kanabis razvrstan u tablicu I – zabranjene supstancije i biljke “, zaključila je Radić.

Ilegalno tržište

Izvjesno je da će oni koji su osuđeni boriti se s teškim malignim oboljenjima, ali i multiplom sklerozom, a kojih u BiH ima nekoliko tisuća, još dugo svakodnevno riskirati da ih policija privede jer na “crnom tržištu” kupuju ulje kanabisa koje im, kako tvrde, olakšava bolove. Lista bolesti kod kojih kanabis pomaže, prema nekim istraživanjima, je ogromna – od karcinoma do glaukoma. Oboljeli ne kriju da ulje od kanabisa, čija doza za dva-tri mjeseca terapije košta oko 500 KM, nabavljaju gdje i od koga stignu, svjesni da tako riskiraju pogoršanje svog ionako lošeg zdravstvenog stanja.

“Vjerujemo još samo u kanabis, ali imamo sve manje vremena. Nije nam jasno gdje je zapelo, kad se preparati na bazi te biljke već odavno koriste u nekim državama bivše Jugoslavije. Dok nam ne bude dostupno u ljekarnama, ulje kanabisa ćemo nabavljati na “crnom tržištu”, pa što nam Bog da. Znamo da to može biti opasno, ali nemamo drugog izbora”, kazao je nedavno jedan od oboljelih od multiple skleroze u BiH.