Home Nekategorizirano Spremite se na kataklizme

Spremite se na kataklizme

SHARE

Ključni dio globalnog oceanskog cirkulacijskog sustava, uključujući atlantsku Golfsku struju, najslabiji je u više od 1.600 godina, pokazala je nova studija.

Istraživanje Sveučilišta Koledž London (UCL) i Oceanografskog instituta Vud Hol (WHOI), objavljeno u žurnalu “Priroda”, otkrilo je da cirkulacija vode u Atlantiku opada od 1800-tih godina.

Ekstremne promjene

To je trend koji bi mogao uvećati efekte klimatskih promjena, poput podizanja razine mora na američkoj istočnoj obali i ometanje vremenskih ciklusa širom Sjeverne Amerike, Europe i sjeverne Afrike, uključujući povećanje frekvencije ekstremnih vremenskih prilika, poput poplava, suša i zimskih oluja.

– Malo je vjerojatno da će se slabljenje sustava uskoro zaustaviti. Uzroci usporavanja sustava će se nastaviti u budućnosti zbog stalne emisije štetnih gasova, kaže vođa studije Dejvid Torneli.

Sustav – Sjevernoatlantska meridijanska obrtajuća struja (AMOC) nosi toplu, slanu vodu sjeverno od Meksičkog zaljeva u sjeverni Atlantik – Golfsku struju – gdje ispušta svoju vrelinu u atmosferu prije nego što potone u dubinama oceana i otputuje južno do Antarktika, gdje ponovo počinje svoje putovanje.

-Istraživanje ukazuje da je ovaj sustav oslabio tokom proteklih 150 godina za 15-20 posto, kaže Torneli, prenosi CNN.

Uloga AMOC-a

AMOC je krucijalni dio globalnog sustava prijenosa vreline preko zemljinih oceana, takozvana Termohalinska cirkulacija. Zagrijevanje na kraju Malog ledenog doba, prije oko 150 godina, kao i nedavne klimatske promjene, doprinijeli su ometanju sustava AMOC.

-Malo ledeno doba je bio višestoljetni hladni period, koji je potrajao do oko 1850. godine, objasnila je Delija Opo, koautorka studije.

Studija je otkrila da periodi globalnog zagrijevanja, koji dovode do otapanja arktičkog morskog leda, glečera i ledenog pokrivača, ometaju sustav prilivom svježe vode.