Home Društvo Nemate nalog na Facebooku? Nema veze, imaju i vaše podatke

Nemate nalog na Facebooku? Nema veze, imaju i vaše podatke

SHARE

Direktor Facebooka Mark Zuckerberg otkrio je činjenicu koja sigurno može zabrinuti one koji uopće ne koriste ovu društvenu mrežu.

Prema njegovim riječima, Facebook prikuplja podatke i onih osoba koje ga ne koriste, odnosno nemaju registrirane korisničke naloge.

“Generalno prikupljamo podatke o osobama koje nisu registrirane na Facebooku, iz sigurnosnih razloga”, odgovorio je Zuckerberg na pitanje novinara pred sastanak s Komitetom za energetiku i trgovinu.

Američki političar i predstavnik SAD-a za Novi Meksiko Ben Lujan zatim je upitao Zuckerberga jeli praksa prikupljanja podataka onih koji ne koriste Facebook naziva “profilima iz sjenke”, ali je direktor Facebooka odgovorio da nije upoznat s tim terminom.

“Moramo znati kad netko više puta pokušava ući na našu platformu kako bismo zaustavili one koji pokušavaju da zloupotrebe javne informacije”, rekao je Zuckerberg.

Prema ranijem pisanju Bloomberga, bivši Facebookov zaposlenik Antonio Garcia Martinez rekao je da se podaci onih koji ne koriste Facebook prikupljaju radi razvoja kompanije i mreže, piše Klix.

Podsjećamo, Zuckerberg je u proteklih nekoliko dana svjedočio pred američkim Kongresom zbog zloupotrebe osobnih podataka više od 87 miliona korisnika Facebooka. On je tokom drugog dana suđenja izjavio da su u skandalu s Facebookom ugroženi i njegovi podaci.

Međutim, Zuckerberg je navodno iz duela sa Kongresom izašao kao pobjednik.

Iako su dionice Facebooka pale prošle nedjelje, njihova vrijednost je i dalje veća za tri posto otkako je Zuckerberg u utorak ušao u Capitol Hill kako bi odgovarao na pitanja senatora.