Home Zanimljivosti Pozadina oko objave fotografije s pretučenom bebom za koju se tvrdilo da...

Pozadina oko objave fotografije s pretučenom bebom za koju se tvrdilo da je iz Tuzle

SHARE

Lažna vijest o pretučenoj bebi iz Tuzle prije nekoliko dana pojavila se u javnom prostoru. Kako piše Raskrinkavanje.ba Čitateljica im je prijavila fotografiju koja se pojavila na privatnom Facebook profilu i koja je kružila ovom društvenom mrežom, uz tvrdnju da ista prikazuje pretučenu bebu pronađenu u kontejneru. Na fotografiji je zapravo beba po imenu Jacob iz Oregona, a ista datira iz 2016. godine.

Tvrdnje da se radi o bebi iz Tuzle na svom Facebook profilu je objavio Marinko Lamešić, uz fotografije djeteta sa tjelesnim ozljedama. U opisu fotografije, vrlo nepismeno i konfuzno, navedeno je kako je u Tuzli pronađena pretučena beba, čija je majka uhićena zbog pokušaja ubojstva:

Prva stvar koju su iz Raskrinkavanje.ba uradili jeste google pretraga fotografije, kojom se može ustanoviti gdje i kada je fotografija objavljena.

Rezultati pretrage pokazali su da fotografija postoji od 2016. godine. Na njoj nije pretučena beba iz Tuzle, nego Jacob Marbury iz Oregona. Istu je na svom Facebook profilu objavio njegov otac Joshua Marbury,  21. svibnja 2016. godine, uz tvrdnju da je djetetu ozljede nanijela osoba koja ga je čuvala (bejbisitterica). O tome su, između ostalih pisali i “NY daily news” i “Oregon live”. Optužnica je na sudu kasnije odbačena.

Cijela priča, dakle, nema nikakve veze sa Tuzlom. Novinari Raskrinkavanja su kontaktirali korisnika Marinka Lamešića sa upitom o izvoru informacije, međutim do trenutka objavljivanja ove analize, nisu dobili odgovor.

Rask