Home Auto KRALJ SIGURNOSTI 16 godina je u prodaji i nitko nije poginuo u...

KRALJ SIGURNOSTI 16 godina je u prodaji i nitko nije poginuo u njemu

SHARE
MNOGI SU se nasmijali na najavu Volva kako u njihovim automobilima nitko neće ginuti. U Velikoj Britaniji to su već postigli.
Zvuči nevjerojatno, no istina je. Otkako je stigao u prodaju prije 16 godina, Volvo XC90 nije uzeo niti jedan ljudski život. Upravo tako, od više od 50.000 primjeraka velikog švedskog SUV-a koliko ih je prodano na Otoku, niti jedan primjerak nije stradao toliko jako u prometnoj nezgodi da bi u njemu poginuo vozač ili netko od putnika.
Takva statistika je Volvu priskrbila titulu najsigurnijeg modela na britanskom tržištu, a marki samo podebljala kredibilitet proizvođača najsigurnijih automobila na svijetu. Uostalom, to je potvrdio i EuroNCAP prema čijim je rezultatima manji model, Volvo XC60, bio najbolje ocijenjen model u prošloj godini.
Prema podacima Thatcham Researcha, britanske neovisne organizacije, Volvo XC90 je najsigurniji auto koji su ikada testirali, a najveći dio zasluga ide na sustav automatskog kočenja, javlja Telegraph. AEB (Automatic Emergency Brake) sustav smatraju najvažnijim u povijesti od uvođenja pojasa, a vjeruju kako će samo na britanskim cestama u narednom desetljeću spasiti 1100 života.
Sve u svemu, odličan uvod u 2020. godinu, prijelomni trenutak nakon kojeg se u Volvu više neće ginuti. Švedski proizvođač je to obećanje dao 2008. godine i do danas nije odustao. Čak naprotiv, na dobrom je putu da uspije u svom naumu.