Home Zanimljivosti LIJEPA DUBROVKINJA REKLA ‘DA’ KRISTU Pred oltar došla u bijeloj vjenčanici pa...

LIJEPA DUBROVKINJA REKLA ‘DA’ KRISTU Pred oltar došla u bijeloj vjenčanici pa preobukla redovnički habit

SHARE

Danijela Bačić iz Dubrovnika obukla je benediktinski redovnički habit 11. ožujka u samostanu Santa Maria della Rosa u talijanskom mjestu Macaratti, koje se nalazi između Ancone i Loreta. Time je započela novicijat u ovoj ženskoj redovničkoj zajednici uzevši ime s. AnnaElia od Preobraženja.

Redovnički habit obukla je na misnom slavlju pod šatorom jer je crkva stradala u nedavnom potresu i sada se obnavlja. Do oltara je došla u bijeloj vjenčanici s velom kojeg je pred oltarom otkrio otac buduće redovnice. Prema pravilima obreda Danijeli je tijekom mise u nazočnosti časne majke odrezana kosa nakon čega je umjesto bijele vjenčanice obukla redovnički habit kojeg je sama sašila. Nakon mise s. AnnaElia se obratila nazočnima na talijanskom jeziku i zapjevala Ave Maria.

Na sličici uspomene na ovaj događaj napisala je na talijanskom i hrvatskom jeziku: „Budite mi dakle sveti, jer sam ja Jahve, svet, ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji (Lev 20,26)“.

Danijela Bačić rođena je 20. svibnja 1993. u Rijeci. Osnovnu i srednju školu završila je u Dubrovniku. Bila je u dubrovačkoj zajednici Neokatekumenskog puta te je preko tog crkvenog pokreta upoznala ovu benediktinsku zajednicu u koju je poželjela ući. Na slavlju u Macarattiju bila je i Danijelina obitelj otac Franko, majka Franica, sestra Jasna, krsna kuma tetka Marija Bačić, neki prijatelji kao članovi dubrovačkog Neokatekumenskog puta s duhovnikom don Davidom Pahorom.