Home Crna kronika Stolački kabadahija Kaplan opet na sudu: ​Na suđenju za Stolac svjedočiti će...

Stolački kabadahija Kaplan opet na sudu: ​Na suđenju za Stolac svjedočiti će i članovi SIP-a

SHARE

Do presude Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću ostalo je još šest svjedoka i novo vještačenje medicinske dokumentacije Marija Raguža i Ivice Perića. Među šest svjedoka biti će i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva Ahmet Šantić, Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić.

To je najavljeno na nastavku glavnog pretresa na Općinskom sudu u Čapljini gdje se Kaplanu i drugima sudi za fizičke napade i prekid izbora u Stocu. Obrana je pozvala djelatnicu američkog Veleposlanstva Svjetlanu Buhovac, no Veleposlanstvo je poslalo diplomatsku notu kojom je svjedočenje odbijeno.

Svjedočili Ljubović i Mahmutćehajić

Nakon što je to konstatirano svjedočili su drugooptuženi Ljubović i trećeoptuženi Mahmutćehajić.

Ljubovića optužnica tereti da je udarao Ivicu Perića, a Mahmutćehajića da je rušio biračke kutije na pod, izvrnuo stol, bacao birački materijal te govorio „Nije vam ovo 93’“. Isto je, po navodima optužnice govorio i Ljubović, no on tvrdi da nije tako. Obojica su pred sudom posvjedočili da su na dan izbora bili bijesni i iznervirani, jer su iz Inicijativina izbornog stožera stizale informacije o nepravilnostima na terenu. Ljubovića optužnica tereti da je Ivana Perića udario nogom u grudni koš, pri čemu je izgubio ravnotežu i pao na pod.

Optužnica dalje navodi da je Perić uhvatio Ljubovića za nogu s namjerom da ga spriječi u daljnjem napadu, na što se on oslobodio te ga udarao stisnutom šakom u predjelu glave govoreći „Nije vam ovo 93“.

Međutim, Ljubović je opovrgnuo da je govorio „Nije vam ovo 93“, ali i da je udario Perića. Nasuprot tome rekao je da je Perića uhvatio za ramena, jer je ovaj nečim zamahnuo prema Kaplanu i da je pao na pod. Čak štoviše posvjedočio je da je “Perić udario njega u desnu arkadu, a on njega uhvatio za noge i isparao mu hlače do pola koljena”.

Kaplan “sklanjao” Raguža

Za Mahmutćehajića optužnica navodi da je s Kaplanom ušao u biračko mjesto Podgrad 2, gdje je Kaplan napao Marija Raguža, da je rušio biračke kutije na pod, izvrnuo stol, bacao birački materijal te govorio „Nije vam ovo 93’“ i nema izbora.

Međutim, Mahmutćehajić se branio da je bio iznerviran informacijama s terena, te da ne zna što je točno učinio ili rekao u ljutnji, ali da fizički kontakt nigdje nije ostvario. Kada je u pitanju napad Kaplana na Marija Raguža, a čemu je Mahmutćehajić svjedočio, kazao je da je on prvi izašao, a kad se okrenuo da vidi ide li i Kaplan vidio je „muškarca koji mu stoji na putu, opsovao mu majku, a Kaplan je samo pokušavao da ga skloni“.