Home Društvo ​Rektor Zoran Tomić na druženju s novinarima: “Gradimo Sveučilište budućnosti”, pročitajte što...

​Rektor Zoran Tomić na druženju s novinarima: “Gradimo Sveučilište budućnosti”, pročitajte što je sve učinjeno u proteklih par mjeseci

SHARE

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Zoran Tomić danas je u restoranu Romansa organizirao doručak za predstavnike medija. Cilj ovog okupljanja bio je intenzivirati suradnju i održati prijateljske odnose između medija i Sveučilišta.

“Sveučilište u Mostaru prolazi kroz proces korjenitih reformi unutar kojeg su postavljeni strateški ciljevi. Na prvom mjestu su bili i ostali studenti s kojima kontinuirano razgovaramo i zbog njih Sveučilište postoji. Najvažniji proces na koji se nastavljaju svi drugi jest integracija, koja je podijeljena na nekoliko segmenata od akademske, organizacijske, pravne, financijske do društvene integracije.

U tijeku je i izrada strategije Sveučilišta za razdoblje od 2018. – 2023. gdje su definirana strateška područja kao što su obrazovanje, znanstveno istraživanje i razvoj, organizacija i resursi, međunarodna i međusveučilišna suradnja i Sveučilište u okruženju.

Veliki naglasak je na međunarodnoj suradnji, gdje je samo u nekoliko mjeseci postignut veliki napredak, a pokreću se i studiji na stranim jezicima, a prvi takav je medicina na engleskom jeziku. U okviru društvene integracije važno je uspostaviti dijalog s predškolskim, osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem što smo dijelom uspjeli kroz našu Drugu sveučilišnu klauzuru.

Pokrenuli smo i suradnju s gospodarstvenicima koji smatramo iznimno važnim zbog promjene potreba tržišta rada, koje svojim studijskim programima želimo pratiti. Budući da u svim segmentima želimo izgraditi europsko sveučilište, sveučilište budućnosti osnovali smo IT centar, gdje želimo kroz različite segmente i suvremene metode učenja modernizirati pristup nastavi.

S druge strane, suradnju s drugim sveučilištima, univerzitetima u Bosni i Hercegovini provodimo kroz Rektorski zbor/konferencija BiH. Odnos prema visokom obrazovanju i znanosti u BiH mora mijenjati i u tu svrhu razgovarat ćemo sa svim razinama nositelja vlasti i potaknuti rješavanje ovog pitanja kroz veća izdvajanja države i društva u obrazovanje i znanost. Na kraju, važno je napomenuti kako gradimo Sveučilište budućnosti i u konkretnom smislu, prostorno, budući da su intenzivirani radovi u Kampusu 2 u Rodoču”, kazao je u izjavi za medije rektor mostarskog Sveučilišta Zoran Tomić.