Home Politika Jučer je došlo do tučnjave tijekom prosvjeda branitelja u Sarajevu, tamo su...

Jučer je došlo do tučnjave tijekom prosvjeda branitelja u Sarajevu, tamo su bili i Ljubušaci, poslušajte što kažu

SHARE

Jučerašnji dan obilježili su prosvjedi demobiliziranih branitelja iz više gradova koji su se okupili ispred zgrade Parlamenta ederacije BiH u Sarajevu tražeći ispunjenje svojih zahtjeva, formiranje jedinstvenog i javnog registra branitelja, ukidanje financiranja svih braniteljskih udruženja na svim razinama i borački dodatak.

Među prosvjednicima koji su jučer s transparentima okružili zgradu Parlamenta bili su i članovi Udruge “Zaboravljeni branitelji” iz Ljubuškog, a oni se i danas spremaju na put u Sarajevo.

Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom ljubuške podružnice Udruge Zaboravljeni branitelji, Darinkom Botom koji je za Radio Ljubuški opisao što se jučer dogodilo na prosvjedima u Sarajevu.

“Parlamentarci su se sastali i obećali da će primiti pet predstavnika Armije BiH i HVO-a, s tim da su u samim počecima počeli odugovlačiti, najprije je bilo rečeno da će nas primiti u 14 i pol sati, pa onda u 16, pa onda u 16 i pol, pa u 17 kada je došlo do eskalacije, tj. došlo je do sukoba između pripadnika Armije BiH i policije”, rekao nam je Boto, koji je jučer sudjelovao u pregovorima u zgradi Parlamenta.

“Mi smo ušli u Parlament, ali tamo nas nitko nije primio, tj. nitko od parlamentaraca, nego nas je primio zapovjednik Zoran Čegar (zamjenik zapovjednika Federalne uprave policije)”, rekao je Boto, dodavši kako su oni shvatili da je to kupovanje vremena.

Kako kaže, kada je izašao pred prosvjednike prenijeti im što se dogodilo, došlo je do incidenta, jer je jedan od pripadnika Armije BiH uzeo mikrofon i počeo iznositi kakva je njegova situacija.

“Međutim, Zoran Čegar je izjavio da je on veći branitelj nego mi, ispovocirao je jednog od branitelja koji je nasrnuo na njega, a Čegar je na njega”, tvrdi Boto, koji je dodao kako, usprkoj jučerašnjoj eskalaciji situacije, ne odustaju od svojih zahtjeva, te i danas idu u Sarajevo, s nadom da će ih danas parlamentarci primiti.

Prema njegovim riječima, prije spomenutog incidenta koji je rezultirao okršajem između specijalne jedinice policije i grupe branitelja, prenesena im je zanimljiva ponuda.

“Mi smo se uistinu ponadali jer je to bila konstruktivna ponuda, da će parlamentarci to uvrstiti u sljedećoj sjednici u nacrt zakona, samo da još treba definirati način na koji će se to provesti, što je nama zvučalo malo nevjerojatno, takva promjena stava parlamentaraca, ali naglašavam to je nama prenio Zoran Čegar, mi nismo dobili taj stav službeno od parlamentaraca”, dodao je Boto.

Poslušajte što je on rekao za Radio Ljubuški