Home Šport Tužiteljstvo istražuje tri namještene utakmice Premijer lige BiH

Tužiteljstvo istražuje tri namještene utakmice Premijer lige BiH

SHARE

Slučajevi spornih utakmica na koje je Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine nedavno ukazala Europska nogometna asocijacija (UEFA), idu u Tužiteljstvo BiH, potvrdio je za Dnevni avaz Damir Raguž, jedan od tri tužitelja bh kuće nogometa, koji su u proteklom razdoblju pokušali doći do saznanja je li u ishodima tri utakmice koje su navedene u dopisu UEFA-e, bilo nešto sporno, točnije ima li indicija o namještanju rezultata.

”Od ove tri utakmice koje su bile predmet naše istrage, dvije smo završili i uputit ćemo jedan dio Tužiteljstvu BiH, koje će nastaviti istragu”, rekao je Raguž.

Na pitanje što su tužitelji na kraju zaključili, zbog povjerljivosti podataka o istrazi, nije mogao dati odgovor.

”Ne mogu vam to reći. Mi smo u proteklom razdoblju obavili čitav niz saslušanja aktera, službenih lica… svih onih koji su imali veze s tim susretima. No, tužitelji Nogometnog saveza BiH nemaju instrumente da provedu detaljnu istragu, onako kako to rade državni organi. Indicija da postoje elementi namještanja ima, ali neka to utvrdi Tužiteljstvo. Mi smo samo tužitelji NS BiH, ograničenih mehanizama. Možemo zvati ljude na ispitivanje, ali ih ne možemo primorati na to. Nemamo pravo ni tražiti da nam predaju telefone, daju kontakte, ne možemo provjeravati listing i pratiti telefonske pozive… Ne možemo pritiskati. A ono što je sigurno jeste da nam nitko tijekom ispitivanja neće sam od sebe reći: ‘Jesam namjestio utakmicu’. Na mogućnost namještanja tri premijerligašcke utakmice UEFA-i je ukazao sustav ranog upozoravanja, koji otkriva neobično visoke uplate i šalje alarm u Nion”, rekao je.

Raguž kaže da su aktivnosti tužitelja u posljednje vrijeme, zbog zgusnutih aktivnosti NS BiH, bile nešto umanjene,, ali da će tužitelji kompletan posao sa spornim utakmicama izvršiti do kraja sezone. ”Dvije utakmice su obrađene, sada idemo na treću. Uskoro ćemo imati sjednicu na kojoj ćemo donijeti odluku da proslijedimo materijal Tužiteljstvu BiH te ćemo otvoriti slučaj treće utakmice. Sve će biti gotovo do kraja prvenstva”, dodao je Raguž.

bljesak.info