Home Društvo UPOZORENJE UMIROVLJENICIMA; PARE KVARE: Najniža mirovina raste za osam KM

UPOZORENJE UMIROVLJENICIMA; PARE KVARE: Najniža mirovina raste za osam KM

SHARE

Isplata travanjskih mirovina s uvećanjem za 2,5% počet će 5. svibnja. Više novca na čekovima dobit će oko 408.000 umirovljenika, opsim onih s najvišim primanjima, koji mjesečno dobivaju 2.174,48 KM.

Od ukupnog broja pripadnika najstarije populacije, njih 270.000 s minimalnim mirovinama od 326 KM dobit će na čeku 8,15 KM više.

Hamida Drinić, koja je u toj grupi, žali se da je povećanje malo. Izračunala je što će za to moći kupiti. ”To su litra ulja i pet kilograma brašna. O mesu i voću i dalje možemo sanjati. Više od pola mirovine damo za režije i lijekove. Ostane nam tek za osnovno. Ali eto i to je zauhar”, kaže Drinić za Dnevni Avaz.

Oni sa zajamčenim mirovinama od 434,90 KM dobit će nakon povećanja dvije marke više nego njihove kolege s minimalnom. Za to će moći kupiti još kilogram šećera i kilogram soli. Na njihovim čekovima, kaže računica, iznos će biti uvećan za 10,87 KM, te će umjesto 434,90 KM dobiti 445,77 KM.

Ovo usklađivanje propisano je novim Zakonom o MIO, koji je na snagu stupio 1. ožujka. Tako je u Zakonu navedeno da se ”mirovine usklađuju 15. travnja svake godine”.

U članu 79. novog Zakona MIO navodi se da se ”usklađivanje vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBIH u prethodnoj godini, a prema podacima Zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini”.

”Znači, travanjske mirovine bit će usklađene, plus razlika za ožujak. Redovno usklađivanje radit će se svake godine s primjenom od siječnja. dogovaramo se sa Zavodom za statistiku o parametrima s kojim se vrši usklađivanje i sve će biti završeno na vrijeme za sljedeću isplatu, 5. svibnja. Neće biti ni nejasnoća ni nerazumijevanja, sve mirovine, izuzev najviših, bit će usklađene”, kazao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO.

Iz Zavoda navode i da je stupanjem novog Zakona na snagu u mirovinskom sustavu ”otvoreno više vrata” da se primanja umirovljenika i dalje mogu povećani. No, jasno kažu da gornje mirovine neće moći rasti sve dok najniža mirovina ne dođe u odnos jedan naprema pet.

”A to znači da će najniža mirovina iznositi 435 KM, a sada je ona 326 KM. Sve do tada, najviše mirovine će stajati”, kažu iz Zavoda.