Home Crna kronika Detalji ubojstva u Sarajevu: Pa dokle više, ili ću tebe ili sebe!

Detalji ubojstva u Sarajevu: Pa dokle više, ili ću tebe ili sebe!

SHARE

Merzija Delalić imala je namjeru da ubije supruga i tom prilikom je pokazala i okrutnost u svojim namjerama. Ustvrdio je ovo danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu Sead Kreštalica, pojašnjavajući prijedlog Tužilaštva KS pred sudijom za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu da odredi jednomjesečni pritvor Merziji Delalić.

Ubistvo u porodičnoj kući FOTO: ARHIV

  • Ubistvo u porodičnoj kući FOTO: ARHIV

Tužilac je, obrazlažući prijedlog za pritvor, kazao kako je dosadašnjom istragom i prema izjavama osumnjičene utvrdjeno da je ona tokom prepirke sa mužem u noći 17. aprila uzela kuhinjski nož sa sudopera, oštrice duge 12 centimetara i tokom prepirke rekla: “Pa dokle više? Ja ću sebe ili tebe!”

Pritom je oštricu noža najprije okrenula prema sebi a zatim prema mužu koji je bio veoma pijan. U sljedećem trenutku samo je osjetila težinu na nožu pa se, misleći da se njen muž samo udario, odmakla unazad i nož bacila u sudoper.

“Ubila sam ga”

– Osumnjičena je nakon ovoga iskazala posebnu okrutnost, jer ga je potom ranjenog vukla prema hodniku kako bi ga brat vidio, presvukla se nakon što ga je ubola, a potom je, dok mu je Hitna ukazivala pomoć prala krv sa sudopera – naglasio je Kreštalica.

Brat ubijenog Seada Suad Delalić posvjedočio je, naveo je tužilac, da je Merzija, dok je on pokušao da zaustavi krvarenje rekla: “Ubila sam ga”.

Suad je potom majci, koja živi na prvom spratu kuće u kojoj se ubistvo dogodilo, rekao: “Majko, Merzija je Seada ubila nožem u srce”.

Kreštalica je naveo kako sve navedeno proizilazi iz do sada prikupljwnih dokaza.

– Tužilaštvo traži pritvaranje osumnjičene jer mora još jednom saslušati sve svjedoke na koje bi Merzija mogla utjecati, a koji mogu pojasniti šta se dogodilo,opisati život osumnjičene, njen odnos sa suprugom, razlog izvršenja krivičnog djela – rekao je Kreštalica, te nagklasio da se za spomenuto krivično djelo može izreći i kazna zatvora veća od deset godina.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu te je zatražila od suda da osumnjičenoj izrekne mjere zabrane.

– Sasvim je drugačije činjenično stanje, ovdje nije bilo namjere niti ubadanja. Njen suprug je tokom prepirke pao na nož. To proizilazi iz službene zabilješke PS Centar. Sve se događalo u trenutku njene jake razdraženosti i ona je sama rekla da nije imala namjeru da ni ga povrijedi, a ne ubije. To dokazuje i činjenica da je zvala uponoć. Ovdje se radi o nesretnom slučaju koji je okončan teškom posljedicom – kazala je Binasa Abaspahić, advokatica osumnjičene Delalić.

Davala mu vještačko disanje

Sudu se nakon nje obratila i sama osumnjičena.

– Nisam stvarno imala namjeru da ga ubijem, pa davala sam mu i vještačko disanje. Bio je veoma pijan, ne znam je li se okliznuo ili pao… Nisam ga vukla na hodnik da ga brat vidi, nego da mu pomognem, nije se dao, držao se… – kazala je Merzija.

Njoj je mjera pritvora predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogla ometati istragu prikrivanjem dokaza i utjecajem na svjedoke, te da bi njeno puštanje na slobodu moglo dovesti do uznemirenja javnosti.

Merzija je muža ubila u noći sa ponedjeljka na utorak i to tokom verbalne prepirke. Kako je ispričala policiji na saslušanju, prethodno je došlo do verbalnog konflikta između njih tokom kojeg je Sead nasrnuo na nju. Ona je u ruci imala kuhinjski nož te je ubola muža u lijevu stranu grudnog koša.

Iako je Hitna pomoć brzo stigla na mjesto događaja, Sead Delić je ubrzo preminuo, a ona je uhapšena zbog ubistva.

Stanovnici Soukbunara dan nakon tragedije su čuli za ono što se dogodilo.

Ispričali su nam da su Delalići dugo u braku te da je Sead u posljednje vrijeme bio veoma sklon alkoholu, što Merzija nije odobravala. Navodno, često su se čule njihove svađe. Ipak, niko nije mogao povjerovati da bi one mogle dovesti od ovakvog ishoda.

Merzija je tokom saslušanja u policiji potvrdila navode komšija te je ispričala kako je bila izložena verbalnom nasilju muža koji je pio, ali je istakla da ju nikada nije tukao, prenosi Faktor.ba.