Home Politika I TO SE DOGODILO Postignut dogovor branitelja i parlamentaraca, pročitajte što je...

I TO SE DOGODILO Postignut dogovor branitelja i parlamentaraca, pročitajte što je o tome rekao predsjednik ljubuške podružnice Zaboravljenih branitelja

SHARE

Završen je sastanak između demobiliziranih boraca i predstavnika vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon puna dva sata – predstavnici bivših boraca su kazali da su “zadovoljni koliko mogu biti zadovoljni”. “Imali smo sastanak sa predstavnicima Parlamenta, Komisije na čelu sa gospodinom Bagarićem i još dva člana. Razgovarali smo na ovu temu.

Tri stavke koje tražimo, objava Registra branitelja, ukidanje financiranja svih boračkih organizacija i borački dohodak – dogovorili smo da će se zakazati tematska sjednica i izvanredna sjednica u roku od 30 dana. U razdoblju ispred nas, dakle, gdje će se samo ove tri točke staviti na dnevni red”, izjavio je Darinko Boto, predsjednik Udruge zaboravljenih branitelja i boraca – Ljubuški.

On je kazao da se na ovaj način žele “jednom za svagda” riješiti pitanje branitelja. “Zadovoljni smo koliko možemo biti. Rokom nismo zadovoljni”, dodao je Boto. Njihov zahtjev je da tri spomenute točke budu jedine na dnevnom redu, javlja N1.

“Smatramo da je to moglo biti i ranije. Nismo pristali na zakon o razvojačenim braniteljima koji predlaže Bukvarević”, izjavio je Boto, okarakteriziravši izjave resornog ministra Salke Bukvarevića “spinovima”. “To se jednostavno može riješiti, na jednostavan način, ako ima političke volje”, kazao je.

Mirsad Siorčić, demobilizirani borac iz Srebrenika koji je također prisustvovao sastanku je kazao: “On je ministar za boračka pitanja, jedinstveni registar nije donio on – nego Parlament. Mi samo tražimo da on bude javno objavljen, da borci mogu doći do podataka”.

Kazao je da su zahtjevi usuglašeni sa Komisijom, koja će nakon konzultacija sa Kolegijem obznaniti da li je moguće da se sazove izvanredna sjednica.

“Mi ostajemo ovdje, čekamo dogovor. Ako se postignu tri točke, tri zahtjeva, da se sazove sjednica, štrajk će biti zaleđen”, kazao je Siorčić.

Siorčić je rekao i to da ako se ispoštuju njihovi zahtjevi, i zakaže sjednica – neće biti blokada niti prometnica niti institucija. Odgovor odnosno datum izvanredne sjednice očekuju uskoro, prenosi Bljesak.info.