Home Društvo Smilje, koje je prije godinu dana bila zadnja slamka spasa za mnoge...

Smilje, koje je prije godinu dana bila zadnja slamka spasa za mnoge Hercegovce, sada je zapušteno u travi

SHARE
Kako u ostalim mjestima naše Hercegovine tako i u Rasnu do prošle godine vladala je prava smiljomanija koja je pružala nadu ljudima u bolje sutra.

Prošlogodišnjim otkupom smilja kao i cijenom mnogi su bili razočarani, tako da su odlučili prekinuti nastavak uzgoja ove biljke.

Oni koji su bili uporni i nastavili uzgoj ove godine dočekalo ih je još jedno razočarenje a to je kiša koja više od dva mjeseca nije omogućila vlasnicima parcela da počnu s obradom zemlje.

Kiša je pogodovala travi koja je prerasla smilje za dva puta, što je još jedno razočarenje za sve one koji su pokušali nastaviti da bi mogli nešto „usićariti“ od ove biljke.

Veliki dio mještana Rasna odustaje od smilja i spas će tražiti u nekim drugim kulturama kao što su duhan ili parcele prepustiti šikari.

A smilje koje je prije godinu dana bila zadnja slamka spasa za mnoge Hercegovce sada ostaje zapušteno u travi, gdje čak odustaju od uzgoja i oni najuporniji.

A kolika je trava u smilju i sa čime se mještani koji uzgajaju ovu biljku moraju boriti najbolje govori fotografija u članku, piše Rasnoportal.