Home Šport ISTRAGA U BIH Netko u Aziji uplaćivao iz “dvice u kec”, pa...

ISTRAGA U BIH Netko u Aziji uplaćivao iz “dvice u kec”, pa bi počeli preokreti u bh. ligi

SHARE

Ono na čemu su se odgovorni u Nogometnom savezu BiH bazirali u istragama o namještanju utakmica u koje se uključilo i Tužiteljstvo BiH, su nenormalno visoke uplate na visoke kvote na azijskim kladionicama.

Na to je UEFA-u alarmirao sustav ranog upozoravanja, koji pokušava pomoći dužnosnicima u borbi protiv kladioničarske mafije. Kako navodi Avaz, u našem slučaju, netko je u Aziji uplatio ogromnu svotu na visoke kvote, a to su obično prelazi iz “dvojke” u “jedinicu” ili obrnuto.

”Nogometni savez BiH primio je u proteklom periodu nekoliko dokumenata iz UEFA-e u kojima se izražava sumnja u eventualne neregularnosti na pojedinim utakmicama u našoj zemlji. Poduzeli smo konkretne aktivnosti koje predviđaju propisi Saveza, a u slučaju sumnji na eventualne neregularnosti, dokumente prosljeđujemo Tužiteljstvu BiH”, tvrde iz Nogometnog saveza BiH.

Koje su utakmice u pitanju, znaju samo ljudi iz UEFA-e, tužitelji NSBiH i njihovi akteri, ali javnost za sada samo nagađa koje bi mogle biti. Avaz navodi da, ako ćemo gledati preokrete, koji obično donose priliku za dobru zaradu, samo na osnovu brojki, u prošloj godini sumnjivim bi se mogle označiti četiri utakmice Premijer lige BiH, jer je u njima zabilježen preokret s poluvremena na kraj utakmice.

U sve četiri su na poluvremenu vodili gosti, a na kraju je pobjeđivao domaćin. U dva slučaja igrali su, zanimljivo, Željezničar – Radnik. Prvo je 28. svibnja 2017. tim s Grbavice svladao Bijeljince a 3:2 nakon što je na poluvremenu rezultat glasio 0:2. A 10. prosinca, u sudaru istih aktera, ponovo u Sarajevu, Radnik je vodio s 1:0, ali je na kraju izgubio s 2:1.

”No, ono što se mora naglasiti jeste da, nakon ovih susreta, nije bilo apsolutno nikakvih nagovještaja da se radilo o prljavim radnjama, jer su obje pobjede Željezničara izgledale čiste kao suza”, piše Avaz. Zanimljivo, još jednom je u pitanju bio Željezničar. U utakmici igranoj 12. kolovoza 2017., Borac je na Grbavici na poluvremenu vodio s 1:0 i izgubio s 2:1.

”Četvrta utakmica koja bi se mogla svrstati u sporne ako gledamo isključivo po preokretu ove vrste, bila bi ona između Širokog Brijega i Zrinjskog 29. listopada prošle godine, kada je domaći tim na poluvremenu gubio s 0:1, ali je u drugom dijelu s dva pogotka preokrenuo rezultat na 2:1”, piše Avaz navodeći kako nijedna od ovih utakmica promatračima, službenim licima i medijima nije izgledala kao sporna.

Avaz piše kako ne moraju biti sporne samo utakmice u kojima je zabilježen preokret, pa navodi primjere iz Kupa BiH koji bi mogli eventualno nekome zamirisati na namještaljke.

”Tako je, recimo, 20. rujna u okviru Kupa BiH Bratstvo svladalo Sutjesku sa 6:1, što je nekome, prema broju postignutih golova, moglo donijeti lijepu svotu novca, dok bi zanimljivim mogao biti omačen i ishod duela u kojem je drugoligaš iz Republike Srpske pomeo prvoligaša Kozaru s 4:0”, piše Avaz, prenosi Bljesak.info.