Home Društvo Jeste li znali da su danas štrajkali radnici Zračne luke Mostar, evo...

Jeste li znali da su danas štrajkali radnici Zračne luke Mostar, evo zašto

SHARE

Radnici Zračne luke Mostar organizirali su jednosatni štrajk upozorenja te upozorili na svoje teško financijsko stanje. Zaprijetili su i generalnim štrajkom koji bi mogao ugroziti nove letove čiji je početak planiran u sljedećem mjesecu.

Darko Buntić, predsjednik Sindikata Zračne luke Mostar, kazao je da je glavni razlog za današnji štrajk financijska situacija uposlenika čije su plaće za 300 KM manje u posljednjih godinu dana.

Ovi radnici rade prvu, drugu i treću smjenu, znači nema smjena, stalno su na poslu. Plati se samo prva smjena, ništa drugo, ni vikend, ni noćni rad. Bilo koji zahtjev koji je iznesen upravi je odbijen. Olako nas shvaćaju, ali mi idemo do kraja, kazao je Buntić.

Buntić je kazao da su spremni i na generalni štrajk, ali se nada da će njihovi uvjeti biti ispunjeni te da neće trpjeti nova sezona koja počinje sljedećega mjeseca, piše Klix.ba.

Ako treba trpjet će i sezona, ali naši zahtjevi se trebaju ispuniti, kazao je Buntić, naglasivši da su dobili podršku Unije nezavisnih sindikata FBiH, kao i kolega iz Međunarodne zračne luke Sarajevo.

Buntić je pojasnio i da su, pored toga što nije bilo redovnih linija, smjene odrađivane, a da su radnici bili na stalnoj dispoziciji te da prema novom rasporedu za novu sezonu nemaju nijedan slobodan dan.

Priča se na portalima da imamo plaće po dvije tisuće maraka, što nije točno. Priča se da imamo nekih privilegija, ništa od toga nije točno, javnost to treba znati, zaključio je Buntić.

Zahtjevi uposlenika obuhvaćaju povrat “otetoga” dijela plaće, donošenje i usvajanje sistematizacije radnih mjesta, početak pregovora o Kolektivnom ugovoru i njegovo potpisivanje, plaćanje vremena pripravnosti i da se bilo kakva naknada ne isplaćuje u gotovini, prenosi Jabuka.tv