Home Crna kronika Ono što se dogodilo s ljigavcima nakon optužbi za silovanja otkriva svu...

Ono što se dogodilo s ljigavcima nakon optužbi za silovanja otkriva svu bijedu Hollywooda

SHARE

ČIM JE golemi holivudski cirkus s Harveyjem Weinsteinom započeo, mnogi su primijetili jednu izuzetno upadljivu nelogičnost. Naime, nakon što je optužen za velik broj slučajeva zlostavljanja, seksualnog uznemiravanja pa čak i silovanja, slavni i zloglasni holivudski producent javno je obznanio da odlazi na liječenje.

Liječenje od čega? Sklonosti silovanju?

U normalnom svijetu (izuzmemo li slučajeve silovanja u Crkvi), oni optuženi za silovanje ne razmišljaju o tome hoće li se prijaviti u jednu od luksuznih klinika za odvikavanje gdje će se u nekom raskošnom penthouseu provoditi dok se medijska oluja ne stiša. Oni strahuju od zatvora.

Psi laju, karavane prolaze

Međutim, Weinstein je i dalje na slobodi. Na slobodi su i mnogi drugi koje terete za silovanje, zlostavljanje i pedofiliju. Postavlja se pitanje. Hoće li itko od tih “super predatora” (kako ih nazivaju američki mediji) završiti iza rešetaka?

Skandal je izrodio pokret #MeToo, a brojne žene nastavljaju javno progovarati o svojim iskustvima s Weinsteinom i njegovim “suzlostavljačima”, a optužnica protiv njega iz dana u dan postaje sve deblja. A gdje je za to vrijeme Weinstein? Opušta se negdje u blizini Phoenixa, krije se od javnosti i čeka ishod.

Hoćemo li taj ishod dočekati, nitko ne zna.

Nema konkretnih dokaza

U medijima se nedavno pojavila priča da losangeleška policija neće podići tužbu protiv filmaša Jamesa Tobacka kojeg su istraživali zbog čak pet slučajeva “seksualnih nepodopština” koje je skupio u periodu od 1978. do 2008. No, problem je zastara. Preko 300 žena optužilo je Tobacka za sve od prijetnji do seksualnog napada, a ako se pitate što se radi na tome da se njegovo uznemirujuće ponašanje kazni, odgovor je jednostavan – ništa.

Djeluje pomalo zastrašujuće, tim više jer okružni tužitelj i dalje mozga oko toga hoće li podići tužbu protiv Weinsteina nakon što ga je talijanska glumica javno optužila rekavši da ju je posrnuli filmski mogul silovao prije pet godina u svojoj hotelskoj sobi. Vlasti već dva mjeseca proučavaju dokaze protiv Weinsteina, ali LA Times piše da detektivi nemaju konkretne dokaze koji bi Weinsteina smjestili u isti hotel u vrijeme kada se silovanje navodno dogodilo. Tužitelji će bez problema moći iznijeti svoje dokaze dođe li slučaj pred suca, ali to se još nije dogodilo.

Paralelno s ovim, vode se i istrage u New Yorku i Londonu, a podignuta je i građanska tužba protiv The Weinstein Company u kojoj stoji da su zaposlenice Weinsteinove kompanije bile izložene neprestanom uznemiravanju.

Silovatelj ili slavni silovatelj – postoji razlika

Dakle, hoće li se bilo što dogoditi? Ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima, Weinstein ima dugu povijest izbjegavanja duge ruke zakona.

Još 2015. talijanski model Ambra Battilana Gutierrez njujorškoj je policiji prijavila Weinsteina koji ju je počeo pipkati tijekom sastanka u njegovu uredu. Policija ga je pokušala uhvatiti na djelu pa se Gutierrez s njim ponovno našla, ali ovog je puta nosila skriveni mikrofon. Weinstein se ispričao zbog pipkanja, ali Gutierrez se povukla nakon što ju je producent agresivno pokušao odvući u svoju hotelsku sobu.

Iako je ovo i više nego dovoljno snažan dokaz koji bi sve ostale zlostavljače doveo u velike probleme, okružni tužitelj zaključio je nakon analize dokaza da nema dovoljno materijala za podizanje optužnice. Gutierrez se s Weinsteinom nagodila izvan suda (milijun dolara), a Weinstein je nastavio tvrditi da je nevin.

Tek prošlog mjeseca, nakon brojnih optužbi za seksualno uznemiravanje, njujorški guverner Andrew Cuomo rekao je da će okružni tužitelj ponovno razmotriti slučaj talijanskog modela kako bi vidjeli može li se nešto učiniti. Iako je Cuomo pokušao smiriti javnost ponavljajući da će se ovakvim slučajevima ubuduće pristupati ozbiljnije, pogotovo zbog upitnog načina na koji je slučaj vođen, postavlja se pitanje kako će se to odraziti na ostale žrtve koje nakon cijele halabuke znaju isto što su znali i prije – unatoč gomili dokaza, zlostavljači prolaze nekažnjeno.

Zvijezde odlaze u toplice, a žrtve padaju u zaborav

Prošlog tjedna doznali smo da će se Toback izvući, ali i da se razmatraju optužnice protiv Kevina Spaceyja. Skeptici ne očekuju čuda.

Cijeli #MeToo pokret možda je povećao svijest o ovom problemu, ali ostali mediji ne bave se posljedicama za počinitelje već načinom na koji bi se neki od posrnulih mogli vratiti na prave staze. Žrtve su postale manje bitne i njihove se priče više ne čuju. Traži se novi skandal, ali sve su to skandali bez posljedica. Osim javnog prozivanja nije se dogodilo ništa konkretno. Zvijezde odlaze u toplice, a žrtve padaju u zaborav.

Da bismo uopće počeli pričati o korisnim aspektima cijelog ovog pokreta, nešto će se ubrzo morati promijeniti, piše Index.hr