Home Društvo Ovo se događa jednom u pola stoljeća: omiljeno kućno stablo opojnim cvatom...

Ovo se događa jednom u pola stoljeća: omiljeno kućno stablo opojnim cvatom iznenadilo Splićanku

SHARE

Rijetki su oni koji dožive cvatnju Drva života, ukrasne sobne biljke koja svoje mirisne cvjetove pokaže svijetu tek jednom u pedeset godina. Ne čudi stoga šok jedne Splićanke kada se po dolasku na posao, prilično iznenadila promjenom izgleda svoje inače zelene biljke bez cvjetova. Njeno je Drvo života, transformaciju doživjelo poslije svega 18 godina, no lako se moglo dogoditi da joj ona nikada ne posvjedoči.

– To je za mene bilo pravo iznenađenje! Nisam ni znala da cvjeta jer to nikad nisan uživo vidjela. Primijetila sam da nešto raste među listovima, no mislila sam da su mladi listovi, ili nešto slično. Nekoliko dana poslije, na ulazu u kancelariju zapljusnuo me predivan i intenzivan miran. Kao da je netko izlio tri boce parfema; kombinaciju zumbula i ljubičice.

Nije mi bilo jasno što se dogodilo jer nitko nema ključ od ureda osim mene, a onda sam pogledala prema biljci i shvatila da je za sve kriv neočekivani žuto-zeleni cvijet – priča nam razdragana žena vrlo prisno o svom četiri metra visokom stablu, ponosna što se to dogodilo baš njoj.

Pretraživanjem po internetu, shvatila je koliko se to rijetko događa ovom stablu, koje prema nekim izvorima podrijetlo vuče iz Afrike i Azije. Govori nam kako je doznala i da su Stari Slaveni za njega vjerovali da predstavlja simbol života; ono od čega je sve počelo, te da su, stoga, vjerovali i kako poslije smrti duše odlaze u stablo i tamo ostaju zauvijek.

– Moje je Drvo očito iznimka kada je već sada procvjetalo, vjerujem da je to znak nečega dobroga što će se dogoditi. Mislim da neću doživjeti taj dan kada će opet pokazati svoje cvjetove. Kao što mu i ime kaže, ono se bori za život, prilagođava se uvjetima i situacijama kao i ljudi i nije zahtjevno za održavanje – ističe naša sugovornica, koja se sjeća kako je malena bila ta biljka kada je, prije gotovo dva desetljeća nabavila da joj pravi društvo u uredu.

Drvo života jedna je od najčešćih dekorativnih biljaka koju ne treba često zalijevati, uglavnom je dovoljno jednom tjedno. Omiljena kućna biljka voli puno svjetlosti, no nemojte je staviti da bude na direktnom udaru sunca ili na propuhu, a treba joj prostora za korijen pa bi dobro bilo izabrati veću teglu.