Home Politika Uhićena potpredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH zbog sumnjivog davanja novca nevladinim organizacijama

Uhićena potpredsjedavajuća Zastupničkog doma FBiH zbog sumnjivog davanja novca nevladinim organizacijama

SHARE

Dvije osobe uhićene su u petak u akciji ”Globus” koju je provela Federalna uprava policije, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, na području Tuzlanske, Sarajevske i Zeničko-dobojske županije, uhitili dvije osobe.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Tuzla na području Tuzle uhićena je osoba inicijala S.K. iz Gračanice, a na području Zenice osoba inicijala V.Š. iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da je V.Š. počinilo produženo kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, a S.K. kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlasti, navode iz FUP-a.

Kako doznaje Žurnal, riječ je o potpredsjedavajućoj Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesni Švancer. Kako navodi ovaj magazin, Švancer je, koristeći tzv. proračunske rezerve, odobravala novac nevladinim organizacijama i drugim fizičkim osobama koja su od nje tražila pomoć.

Dio novca koji je odobravala, dobitnici su morali vraćati njoj, a ona im je, uz to, obećavala bolji status unutar Saveza za bolju budućnost.

U okviru iste akcije na području Gračanice uhićen je S.K. koji je bio osoba zadužena za prebacivanje novca. Vesni Švancer, kadru SBB-a, ovo nije prvi put da ima problema s zakonom, tvrdi Žurnal i navodi da joj se u Zenici sudi za kazneno djelo prijevara, a u prosincu 2016. godine je uhićena jer se nije odazivala na sudske pozive.

Unatoč optužnici, SBB je nikad nije smijenio s mjesta potpredsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH. Prilikom uhićenja i pretresa navedenih osoba izuzeti su predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem gore navedenog kaznenog djela. Uhićene osobe bit će kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Tuzli, te će u zakonskom roku biti predane Županijskog tužiteljstvu Tuzlanske županije uz Izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, dok su asistenciju prilikom realizacije aktivnosti pružili pripadnici Ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanske županije, prenosi Bljesak.info.